Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Ázsia felé nyit a Gazprom

2012.09.04. 16:25

A Gazprom az orosz földgáz iránti európai keresletcsökkenést Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben kompenzálná - a tervekről a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap számolt be kedden. A Bloomberg híügynökség értesülése szerint az orosz Gazprom és a Japan Petroleum Exploration az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vlagyivosztoki csúcstalálkozóján készül megállapodni egy földgáz-cseppfolyósító üzem megépítéséről. A létesítményt 10 millió tonnás évi kapacitásra tervezik, 2017-2020-között készülne el.

A földgázkitermelés és -export csökkenéséről hétfőn nyilvánosságra hozott adatok tükrében azonban Oroszország inkább a kőolajjal tud kedvező pozícióra szert tenni Ázsiában és a csendes-óceáni térségben - írta a Nyezaviszimaja Gazeta.

Gleb Ivasencov, az APEC Orosz Központi Kutatóintézetének igazgató-helyettese hétfőn arról beszélt, hogy 2020-ig Oroszország kőolajának 22-25 százalékát a térségben kívánja értékesíteni. Jelenleg 8-9 százaléknál tart. Elismerte, hogy a gázszállítással gond van, ugyanis csak Kínának és Koreának van gázvezetéke, a többi országnak csak cseppfolyósított földgázt tudnak tengeri úton szállítani. Az orosz Távol-Keleten ráadásul csak egy cseppfolyósító üzem van: Szahalinon, Korszakov kikötője mellett.