Az évtized közepére alakulhat meg a délkelet-ázsiai gazdasági közösség

2012.09.12. 15:17

A kétezer milliárd dolláros piacot egybefogó AEC, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) gazdasági közössége 2015 legvégén kezdheti meg működését - jelentette be az ASEAN főtitkársága szerdán.

Az AEC a tíz ASEAN-ország - Brunei, a Fülöp-szigetek, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Szingapúr, Thaiföld és Vietnám - piacainak fokozatos közeledését tűzte ki céljául. A közösség, létrejöttével, az országok 600 millió lakosú, kétezer milliárd dolláros piacát fogná össze, a javak, tőke és képzett munkaerő szabad áramlásával egységes piacot és termelési bázist, egy, a jelenleginél versenyképesebb gazdasági régiót, valamint stabil és egyenlő gazdasági fejlődést megteremtve.

tíz ország 2007 óta fokozatosan csökkenti a társaival szemben fenntartott import vámtarifát, amelynek értékét az évtized közepére nulla közelébe csökkentik a tervek szerint. A gazdasági közeledés jegyében 2011-től a régiós kis- és középvállalatok teljesítményének fokozása is középpontba került az ASEAN-on belül.  • Tippek
  • Hírek