A németek elfogadták az eurósáncot

2012.09.13. 20:01

Joachim Gauck német szövetségi elnök aláírta az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló kormányközi szerződés és a fiskális paktum ratifikációjáról rendelkező törvényeket, amelyek így életbe lépnek – közölte csütörtökön az államfői hivatal. A közlemény emlékeztet: az alkotmánybíróság előző nap hozott határozatával lehetőséget teremtett arra, hogy az államfő aláírja a jogszabályokat.

Ugyanakkor az ESM-ről szóló szerződés ratifikációjának lezáráshoz teljesíteni kell az alkotmánybírósági döntéssel meghatározott követelményeket is. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szerdán közölte, hogy a kormány gondoskodik a feltételek teljesítéséről, és a ratifikáció heteken belül lezárul. Az ESM-ről szóló szerződést az euróövezet többi tagállama már korábban ratifikálta. Az övezet válságba jutott tagjainak támogatására szolgáló rendszer beindításához feltétlenül szükséges Németország részvétele. Az 500 milliárd eurót megmozgatni képes rendszerhez Berlin 168 milliárd euró értékű garanciavállalással és 22 milliárd euró közvetlen befizetéssel járul hozzá.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup elnöke a karlsruhei döntés után közölte: az ESM operatív működését irányító kormányzó tanács október 8-án alakulhat meg.