Lassuló japán növekedésre számít az S&P

2012.10.02. 11:37

A tavaly márciusi földrengést és szökőárt követő újjáépítés átmeneti lökést adott a japán gazdaságnak, de az újjáépítéssel kapcsolatos beruházások kifulladásával középtávon lassuló növekedésre kell számítani a szigetországban, írta kedden közzétett jelentésében a Standard & Poor's hitelminősítő.

A cég elemzése szerint a 2012-es üzleti évben - amely Japánban 2012. április elsejétől 2013. március 31-éig tart - 2 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani a szigetországban. Ugyanakkor 2013-ra 1,6 százalékra, míg 2014-re 1 százalék alá eshet a gazdasági növekedés Japánban. A 2012-es növekedés elsősorban a tavalyi katasztrófák által lerombolt keleti országrész helyreállítására irányuló kormányzati költésnek köszönhető. Az exportorientált japán gazdaság kilátásait ugyanakkor a gyenge világgazdasági kereslet, valamint a nukleáris energia feladására vonatkozó tervek is rontják - olvasható a jelentésben.

Az S&P kutatása szerint a lakossági fogyasztás szintje továbbra is alacsony Japánban. A 2014 áprilisa és 2015 novembere között két lépcsőben bevezetendő áfaemelés - amelynek során a jelenleg ötszázalékos forgalmi adót először nyolc, majd tíz százalékra növelik - a 2013-as évben átmenetileg pozitív hatást gyakorol majd a lakossági fogyasztás szintjére. Ezt azonban 2014-től, azaz az adóemelés életbe lépését követően számottevő visszaesés fogja követni, amely tovább lassíthatja a gazdaság bővülését.

A jelentés szerint Japán középtávú növekedési kilátásai nem javultak, hosszú távon pedig az ország fogyatkozó és öregedő népessége tovább ronthatja a gazdaság teljesítményét. A gazdasági növekedés lelassulása csak akkor kerülhető el, ha a kormány képes lesz letörni a deflációt a lakossági fogyasztás serkentésével, illetve ha a születésszám esetleges növekedése vagy a bevándorlás felgyorsítása jelentősen javít a demográfiai trendeken, írta az S&P.