Az EKB nem tart inflációtól

2012.10.07. 12:45

Az Európai Központi Bank (EKB) nem tart attól, hogy az euróövezetben gyorsulna az infláció az államadósság-válság közepette. "Nem látom jelét, hogy növekednék a valuta leértékelődésének kockázata" - idézte az EKB igazgatótanácsa német tagja, Jörg Asmussen nyilatkozatát a Bild am Sonntag című német lap vasárnap.

Az EKB pénzügypolitikája abból a feltételezésből indul ki, hogy "jövőre az infláció 2 százalék alá csökken" - mondta Asmussen, majd így folytatta: az EKB gondoskodik róla, hogy az euró stabil valuta maradjon, "efelől senkinek sem kell aggódnia". Az EKB lazító pénzügypolitikája és esetleges dél-európai állampapír-vásárlásai miatt aggódó német polgárok megnyugtatására Asmussen emlékeztetett, hogy Németországban az infláció jelenleg elmarad az euró bevezetése előtt, a "Deutschmark" idején tapasztalt ütemektől.

Az euróövezetben szeptemberben átlagosan 2,7 százalékra nőtt a tizenkét havi infláció az augusztusi 2,6 százalékról, az EU statisztikai hivatalának előzetes becslése szerint. A csekély gyorsulást a tavaly szeptemberinél 9,2 százalékkal magasabb üzemanyagárak és a 2,9 százalékkal emelkedett élelmiszerárak okozták, vagyis főleg importárak, amelyekre az EKB pénzügypolitikájának nincs hatása. Mindazonáltal a tizenkét havi infláció így is elmaradt a tavaly szeptemberi 3,0 százalékról.