Lemondott a Citigroup vezérigazgatója

2012.10.16. 17:39

Azonnali hatállyal lemondott a Citigroup vezérigazgatója kedden, noha egy nappal korábban a pénzintézet meglepően jó negyedéves eredményeket közölt.

A vezérigazgató szűkszavú közleménye szerint eljött az ideje annak, hogy valaki más álljon a bank élére, amely erős intézményként került ki a válságból.

Vikram Pandit 2007 decembere óta töltötte be a posztot, de szinte azonnal belefutott a globális pénzügyi válságba, 2008-ban állami mentőövet kapott a bank, amely több milliárd dollár veszteséget szenvedett el a korábbi ingatlanpiaci befektetések után.

A pénzügyi válság kezdetén, 2008 októberében az amerikai állam elsőbbségi részvénycsomagot vásárolt az ország kilenc vezető bankjában 125 milliárd dollár értékben. Akkor a Citigroup 25 milliárd dolláros tőkeinjekciót kapott. November végén az amerikai állam 20 milliárd dollár értékben részesedést vásárol a bankban, ezen felül 306 milliárd dollár értékben garanciát vállal a Citigroup kinnlevőségeire.

Befektetők egy része szerint Vikram Pandit is okolható azért, amiért a Citi 2008-ban súlyos válságba került és sokak szerint a vezérigazgató a kilábalást sem kezelte kellő módon.

A Citigroup-részvényeseknek idén áprilisban elegük lett a csúcsvezetők eddigi meglehetősen bőkezű javadalmazási rendszeréből és ellene szavaztak. Ez volt az első alkalom, hogy egy Wall Street-i banknál a tulajdonosok elítélően szóltak a magas fizetésekről, és bár ez a véleménynyilvánítás az amerikai törvények értelmében semmire nem kötelezi a bankvezetést, mindenképpen jól érzékelteti a részvényesek elégedetlenségét.

Miközben Vikram Pandit tavaly 15 millió dollárt vághatott zsebre, a részvényeseknek jelentős veszteségeket kellett elkönyvelniük: az áprilisban 35 dolláros részvényár 2011 elején még 50 dollár volt.

A Citigroup vezetése nem a legjobban fizetettek közé tartozik: a JPMorgan Chase vezére, Jamie Dimon tavaly 23,1 millió dollárt, a Goldman-Sachs főnöke, Lloyd Blankfein 16,2 milliót keresett tavaly.

A Citi ma az Egyesült Államok harmadik legnagyobb bankja, 1,9 ezer milliárd dolláros vagyonával a Bank of America (2,1 ezer milliárd dollár), és a JPMorgan Chase (2,3 ezer milliárd dollár) után – az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed adatai szerint.