A világ legnagyobb olajcége lehet a Rosneft

2012.10.18. 15:14

A világ legnagyobb kőolajipari vállalatává válhat az orosz Rosneft, amennyiben sikerül tető alá hoznia a brit BP-vel tervezett megaügyletet.

Az állami tulajdonban lévő orosz kőolajipari csoport vezérigazgatója - Putyin egyik bizalmasa - hírek szerint csütörtökön tesz ajánlatot a brit vállalatnak a BP-TNK oroszországi vegyesvállalatban lévő 50 százalékos részesedése megvásárlására. Az üzletrészért a hírek szerint 25 milliárd dollárt kínál az orosz vállalat. A BP már a nyár folyamán jelezte, meg akar válni a vegyesvállalatban lévő részesedésétől amiatt, hogy az orosz tulajdonosokkal a társaság közel 10 éves története alatt folyamatosan konfliktusban álltak egymással.

A BP-TNK konzorciumban az orosz oligarchákat tömörítő AAR (Alfa Group, Access, Renova) csoport a másik tulajdonos, ezért a részvénycsomagért egy korábbi megállapodás szerint 28 milliárd dollárt fizet a Rosneft. A brit-orosz konzorcium az északi-sarki kontinentális talapzatban lévő energiahordozók kitermelésére jött létre közel tíz évvel ezelőtt. Iparági elemzők kiszámolták, hogy az ügylet révén a Rosneft által kitermelt kőolaj mennyisége napi 4,5 millió hordó (egy hordó 159 liter) lenne, kétszer akkora, mint a jelenlegi piacvezetőé, a kínai PetroChináé (2,43 millió hordó), és az amerikai ExxonMobile-é (2,3 millió hordó).