Vendel
6 °C
19 °C

Londonban újabb MNB-kamatcsökkentést várnak keddre

2012.10.29. 10:30

Egyöntetűen újabb negyed százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülésére a nagy londoni befektetési és elemzőcégek felzárkózó piacokra szakosodott elemzői. Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni házak szakelemzői kivétel nélkül az MNB monetáris enyhítési ciklusának folytatását jósolták.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai előrejelzésükben kiemelték, hogy a szeptemberben végrehajtott előző kamatcsökkentés óta a magyar állampapírok hozama még tovább csökkent, a magyar szuverén törlesztéskockázatra köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (CDS) árazása pedig "nagyon erősen javult". A magyar állampapír-aukciók általánosságban sikeresek, és néhány alacsony hitelminősítői besorolású szuverén adós sikeres nemzetközi kötvényajánlata megerősítette azokat a véleményeket, hogy Magyarország is könnyen hozzáférhetne finanszírozáshoz az eurókötvény-piacon.

A piaci kondíciók e javulása arra vall, hogy a forint vagy a finanszírozás szempontjából nem jelentene indokolatlan kockázatvállalást az újabb MNB-kamatcsökkentés - vélekedtek a Goldman Sachs londoni elemzői.