Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Újabb monetáris lazítást jelentettek be Japánban

2012.10.30. 10:23

A japán monetáris tanács 11 ezer milliárd jennel 91 ezer milliárd jenre növelte eszközvásárlási programját, míg a jegybanki alapkamatot a 0 és 0,1 százalék közti sávban tartotta. A döntés értelmében a jegybank 5-5 ezer milliárd jennel növeli a hosszú lejáratú államkötvények, illetve a kincstárjegyek másodpiaci felvásárlására szánt keretét. A további ezermilliárd jenből vállalati papírokat vesz a bank.

Mivel az alapkamatot már nem tudja csökkenteni, jelenleg az eszközvásárlási program a jegybank legfőbb gazdaságélénkítő eszköze, amelynek összegét másfél hónappal ezelőtt már 10 ezer milliárd jennel emelte. A monetáris tanács emellett új programot jelentett be a banki hitelezés ösztönzésére is, amelynek keretén belül a japán jegybank felső határ nélkül fog forrásokat bocsátani a kereskedelmi pénzintézetek rendelkezésére.

A jegybank keddi helyzetértékelése szerint a japán gazdaság teljesítménye gyengülőben van, a kilátásokat illetően pedig a kínai-japán diplomáciai feszültségek "jelentős bizonytalanságokat okoznak". A 2013-as üzleti évre 1,6, 2014-re pedig 0,4 százalékos növekedést, továbbá 0,4, illetve 0,8 százalékos inflációt valószínűsít a bank, amely elmarad az egyszázalékos céltól.