Szerbia és Lettország is devizakötvény kibocsátást tervezi

2012.11.05. 16:22

Szerbia, amely BB-, azaz a befektetésre ajánlott leggyengébb minősítésnél hárommal rosszabb adóskockázati besorolással rendelkezik, a Deutsche Bank, HSBC és VTB Capital bankházat bízta meg befektetői találkozók szervezésével egy lehetséges dollárkötvény-kibocsátásról. A találkozók november 7-én kezdődnek, és a tényleges eladásról a piaci viszonyok alapján dönt a szerb kormány.

Lettország a Barclays, a Deutsche Bank és a JP Morgan bankházat bízta meg a kötvényeladás lebonyolításával. A Reuters tudósítása szerint az egyelőre nem derült ki, hogy milyen devizanemben bocsátana ki kötvényt a rigai kormányzat. Lettország, amely BBB-, a leggyengébb még befektetésre ajánlott adóskockázati besorolással rendelkezik, legutóbb februárban adott el devizakötvényt, 1 milliárd dollárnyi értékben. A balti állam dollár- és euróadóssággal is rendelkezik.

A feltörekvő piacok az elmúlt hetekben rendre igyekeznek kihasználni a kedvező piaci helyzetet kötvénykibocsátásra. A nagy központi bankok, így az Európai Központi Bank (EKB), és az amerikai Fed által teremtett likviditásbőség és az alacsony kamatszintek a befektetőket arra ösztönzi, hogy a magasabb hozamot kínáló feltörekvő piaci papírokba fektessék pénzüket.