Tízezer informatikust alkalmaznának Németországban

2012.11.13. 14:44

Az informatikai szolgáltató cégek tervezik a legnagyobb arányú létszámbővítést Németországban, a vállalatok tízezer szakembert már jövőre felvennének a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) szerint.

A gazdasági érdekképviseleti szervezetének felmérése szerint minden harmadik német informatikai szolgáltató tervez 2013-ban létszámbővítést, és majdnem minden második vállalatnál úgy értékelik, hogy a képzett munkaerő szűkössége veszélyeztetheti az üzletmenetet. Tízből négy cégnél attól tartanak, hogy elértéktelenedhet a felhalmozott szaktudás és csökkenhet a vállalat innovációs képessége, ha tartós lesz a szakemberhiány.

A probléma kezelése céljából lazítani kellene a bevándorlási szabályokon az informatikai szakemberek esetében, és több fiatalt kellene ösztönözni az informatikai szakmák választására. Mindenekelőtt a nők számára kellene vonzóbbá tenni ezeket a pályákat - mondta Martin Wansleben, a DIHK ügyvezetője egy keddi lapinterjúban. Hozzátette: a foglalkoztatás-bővülés általános dinamikájának lassulása ellenére az informatikai szektorban továbbra is kitart a képzett munkaerő iránti igény növekedésének trendje.