Horvátországban áfa-emelkedéssel indult az év

2013.01.01. 12:03

Horvátországban emelkedett több terméknek az áfája januártól, amitől a költségvetési bevételek növekedését várja a zágrábi kormány. Az év elejétől egyebek között a kenyér, a tej, a könyvek, a gyógyszerek és a mozijegyek eddigi nulla százalékos áfája 5 százalékra nőtt. Idén 113,7 milliárd kuna (1 kuna mintegy 37 forint) bevétellel számol a költségvetés, ami a tavalyinál 3,4 milliárd kunával több.

A legnagyobb, hárommilliárd kunás bevételnövekedést a kormány az áfa-bevételektől várja, amelyek idén összesen 43,4 milliárd kunát tesznek ki. Horvátország tavaly már a negyedik egymást követő évben volt recesszióban. A hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékkal esett a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A második negyedévben 2,2 százalékos volt a tizenkét havi csökkenés, az első negyedévben pedig 1,3 százalékos zsugorodást jegyeztek fel. Az első kilenc hónapban 1,8 százalék volt a gazdasági zsugorodás éves összevetésben.

Elemzői prognózisok szerint a GDP tavaly akár 2 százalékkal is zsugorodhatott, a hivatalos várakozás 1,5 százalék körüli csökkenés. A horvát kormány idén már 1,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Ezt a legtöbb elemző, a horvát jegybank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is túlzónak tartja, valamennyien legjobb esetben 0,5 százalékos GDP-bővüléssel számolnak 2013-ra.