Laura, Alida
16 °C
32 °C

Ismét jön a Prémium Euro Magyar Államkötvény

2013.01.14. 16:09

Még két napig lehet megvásárolni a Prémium Euro Magyar Államkötvény (PEMÁK) első sorozatát 5,1 százalékos induló kamattal; az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az egymilliárd eurós összeg elérésekor új sorozatot indít - közölte az adósságkezelő hétfőn.

Január 11-én a nagy keresletre tekintettel négyszáz millió euróval egymilliárd euróra emelték a PEMÁK értékesítési keretét. A megemelt mennyiség azóta gyakorlatilag elfogyott, a 2015/X sorozatszámú kötvény értékesítése ezért 2013. január 17-én lezárul.

Az adósságkezelő a folyamatos megvásárolhatóság érdekében 2013. január 17-i értéknappal új sorozatot bocsát ki a PEMÁK-ból. Az új, 2016/X megnevezésű eurókötvény 2016. május 25-én jár le. Kamata az előző konstrukcióhoz hasonlóan az eurózóna fogyasztói árindexéből, amely novemberben 2,2 százalék volt, plusz 2,5 százalék kamatprémiumból tevődik össze, ennek alapján induló éves kamata 4,7 százalék időarányos része lesz. Kamatfizetésre félévente kerül sor.

Az új állampapírból a kibocsátás óta eltelt másfél hónap alatt a lakosság százmillió eurót meghaladó összegben vásárolt, azaz részesedése meghaladja a 10 százalékot a teljes értékesített mennyiségen belül. A belföldi intézményi befektetők aránya 88, a külföldi vásárlóké közel 2 százalékot tett ki.

Továbbra is kiemelt szempont, hogy az állampapír elérhető legyen a kisbefektetők, valamint a lakosság számára, így az értékesítést végző hét forgalmazónál (Citibank, Erste Befektetési Zrt., ING Bank N.V., Magyar Államkincstár, Raiffeisen Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., TakarékBank Zrt.) lehet vételi szándékra vonatkozó nyilatkozatot adni.

Az adósságkezelő ezúttal is kiemelte, hogy a PEMÁK kibocsátása és sikeres értékesítése nem helyettesíti a nemzetközi tőkepiacon történő megjelenést. Az elmúlt év decemberében közzétett 2013. évi finanszírozási terv 4-4,5 milliárd euró összegű nemzetközi tőkepiaci kibocsátással számol, amelynek megvalósítása az éves kibocsátási terv szerves részét képezi. A tőkepiaci kibocsátások időzítését és devizanemét a piaci helyzet alapján határozza meg az ÁKK Zrt.