Vilmos
21 °C
32 °C

Szerbia 3 milliárd dollárért bocsát ki eurókötvényt

2013.01.15. 17:30

Szerbia 3 milliárd dollár értékben bocsát ki eurókötvényeket az idén, és ezen felül 1 milliárd dollár hitelt vesz fel Oroszországtól. Erről Mladjan Dinkic szerb pénzügyminiszter beszélt kedden. Azt mondta továbbá, hogy Szerbia idén összesen 4,5 milliárd euró (6,01 milliárd dollár) értékben tervez kibocsátani kötvényeket a hazai és a külföldi piacokon, illetve hiteleket felvenni. Mladjan Dinkic közölte: az Oroszországtól remélt 1 milliárd dollár hitelen felül Szerbia 250 millió dollár értékben tervez kötvényt kibocsátani orosz piacon.

A szerb hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékkal zsugorodhatott tavaly a balkáni ország statisztikai hivatalának nem végleges számításai szerint. A szerb parlament által december elején jóváhagyott 2013. évi költségvetés 2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a GDP-arányos államháztartási hiányt 3,3 százalékban állapították meg. A balkáni ország tavalyi GDP-arányos államháztartási hiánya 6,2 százalék körüli volt.

A kormány azt vállalta, hogy a hiányt 2014-ben a GDP 1,9 százalékára, 2015-ben 1 százalékára szorítja le. A szerb államadósság tavaly a GDP mintegy 60 százalékára nőtt. A kormány azt tervezi, hogy az államadósság a hazai össztermék 65,2 százaléka lesz 2013-ban, majd a jövő évtől kezdve csökken. Belgrád új, három évre szóló elővigyázatossági megállapodást tervez kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), erről a tárgyalások tavasszal kezdődnek meg.