Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Az MFB-t is leminősítette a Moody's

2013.02.19. 23:15

Megerősítette a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) főbb besorolásait kedden a Moody's Investors Service, a pénzintézet önálló adósminőségi megítélését jelző mutatókat ugyanakkor egy fokozattal rontotta.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja kedd éjjel, az európai piaci zárások után Londonban közölte, hogy megerősíti az MFB "Ba1" szintű előresorolt devizaadós-osztályzatát, valamint "Ba2/Not-Prime" devizabetéti besorolást.

A lépés Magyarország szintén "Ba1" fokozatú, negatív kilátású állampapír-besorolásának, valamint a Magyarországon működő bankok "Ba2" devizabetét-osztályzati plafonjának február 8-án bejelentett megerősítésével van összefüggésben.

Moody's keddi bejelentése szerint az MFB valamennyi besorolásának kilátása továbbra is negatív

A cég a fő osztályzatok megerősítése mellett gyengítette az MFB önálló - vagyis a külső segítség kilátásával nem számoló, a saját belső pénzügyi erő figyelembevételével kialakított - megítélési mutatóját az eddigi "b1"-ről "b2"-re.

Ez a kiigazítás a hitelminősítő indoklása szerint tükrözi azt a hatást, amelyet a gyengébb magyar gazdasági környezet gyakorol az MFB-nek arra a megbízatására, hogy támogassa a magyar vállalati szektort. Az önálló megítélés kiigazítása emellett tükrözi az MFB folyamatosan veszteséges profilját, amelynek fő tényezője a hitelveszteség-leírások magas szintje és a gyenge jövedelemtermelő kapacitás.

A kiigazítás harmadik okaként a Moody's az MFB nem teljesítő kinnlevőségeinek növekvő arányát említi, kiemelve, hogy a banknak jelentős kitettségei vannak a kereskedelmi ingatlanszektorban és az építőipari ágazatban.

A Moody's várakozása szerint az MFB 2012-ről jó eséllyel veszteséget jelent, és 2013-ban is kihívásokkal lesz kénytelen szembenézni a jelenlegi nehéz magyar gazdasági környezetben.

A hitelminősítő ugyanakkor közölte, hogy változatlanul igen nagy valószínűségűnek tartja az MFB támogatását a magyar kormány részéről szükség esetére, ahogy az eddig is történt. A Moody's ezzel együtt azt valószínűsíti, hogy a tavalyi veszteségek miatt gyengült az MFB tőkerátája.