Ecoblog

Új csavargyártó üzem épült Szegeden

2012. október 18., 20:54 Módosítva: 2012.10.18 20:54
3

Új üzemet épített a szegedi Elcometal Kft., az autóipari beszállító családi vállalkozás beruházása új munkahelyek megszületését is lehetővé teszi. A társaság 1990 óta foglalkozik csavarok és kötőelemek gyártásával, több mint ötszázféle szabványos és egyedi speciális alkatrészt készítenek. A régióban egyedüli autóipari minősítéssel rendelkező vállalkozás az évek során a Rába egykori csavargyárát is magába olvasztotta, termékeinek negyedét exportálja, nemcsak Európába, hanem Amerikába és Dél-Afrikába is.

A vállalat most 1500 négyzetméteres üzemcsarnokot hozott létre és tíznél több új állást kínál a nagyjából 120 millió forintos beruházással, részben uniós támogatással. A fejlett technológiát meghonosító üzem működése 10-12 százalékos forgalomemelkedést biztosíthat az Elcometalnak, amely a gyártástechnológia folyamatos fejlesztése érdekében egy Innovációs központ létrehozását is tervbe vette.

Jogtár készült a közjegyzőknek

2011. augusztus 22., 11:35 Módosítva: 2011.08.22 11:35

A CompLex Kiadó új taggal bővítette 2010-ben indított Szakmai Jogtárak-sorozatát, a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával kötött együttműködési megállapodás eredményeként megszületett a Közjegyző Jogtár – közölte a Complex. A jogtárnak köszönhetően minden közjegyző és közjegyző-helyettes ugyanazokkal a szakmai információkkal rendelkezhet.

A közlemény emlékeztet: tavaly ilyen tematikus jogtárakat készítettek az ügyvédeknek, a hr- és adózási szakembereknek, valamint az önkormányzatoknak. A közjegyzői jogtár annyiban speciálisabb, hogy miután a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával együttműködésben készült, figyelembe vették, mit használnak a közjegyzők napi rendszerességgel, vagyis ez a kötet az eddigieknél személyre szabottabb lett.

Létszámot bővít az egri ZF Hungária

2010. november 4., 07:43 Módosítva: 2010.11.04 07:43

A válság előtt több mint 800 főt foglalkoztató ZF Hungária Kft. a tavalyi 658 fős mélypont után az év végére 750 embernek ad munkát - írja a Világgazdaság a csütörtöki lapszámban. A cég múlt évi termelése a 2008. évi 45 százalékára zuhant, és a négynapos munkahét bevezetése mellett létszámleépítésre is kényszerült: több mint 200 főt bocsátottak el.

Miután élénkül a haszonjárművek termelése, a kézi és automata sebességváltók iránt is nő a kereslet. A ZF Hungária termelése az idén éves összehasonlításban 70 százalékkal emelkedik, jövőre 55 százalékos bővülést terveznek és ezzel érik majd el a 2008. évi csúcsot, amikor 96 ezer sebességváltó készült az egri üzemben.

Három vállalatot vásárolt meg az OTP

2009. december 17., 16:01 Módosítva: 2009.12.17 16:01

Megvásárolta az OTP Bank a Monirent Kft.-t, valamint a Monirent Kft., illetve a Monopost Kft. által bérelt raktár és iroda épületegyüttes tulajdoni jogával rendelkező Omnilog Kft.-t és a Dokulog Kft.-t. A pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön közzétett közleményében kiemelte: december 16-án szerződést kötött, majd az üzletrészek vételárát 2009. december 17-én fizette meg az eladóknak. Az OTP a társaságok vételárát nem közölte. A társaság közleményében hozzátette: a Monirent Kft. megvásárlásával a bank megszerezte a társaság többségi tulajdonában lévő Monopost Kft. üzletrészt is. A három felvásárolt vállalat közül a Monirent Kft. nyomdaipari tevékenységet végez, az Omnilog Kft. logisztikai szolgáltatásokat nyújt, a Dokulog Kft. fő tevékenysége pedig az adatfeldolgozás és a web-hoszting szolgáltatás.

Szaunapark épül a gyulai fürdőben

2009. december 8., 07:37 Módosítva: 2009.12.08 07:37

Nettó 140 millió forint beruházás eredményként, Castello Szaunapark néven új szauna-komplexumot adnak át december 12-én a Gyulai Várfürdőben. A várfürdő kft. saját forrásból valósította meg a beruházást, hogy a nyári szezon mellett megfelelő színvonalú kínálatot tudjon nyújtani. A elkészült szaunaparkban hét új, különleges minőségű szauna és a hozzájuk kapcsolódó pihenőrészlegek várják a fürdőzőket. A fürdő idei gazdálkodását Boros László sikeresnek nevezte, hiszen a cég képes volt kigazdálkodni a szaunapark költségeit,  és várhatóan ezzel együtt is  nyereséggel fogják zárni a 2009-es esztendőt.

Buknak a magyarokra a japán cégek

2009. november 19., 12:12 Módosítva: 2009.11.19 12:12

Több magyar elektronikai és járműipari cégnek is komoly esélye van arra, hogy a világ vezető japán nagyvállalatainak beszállítója legyen, mivel nagy érdeklődés mellett sikerrel zajlott az ITD Hungary és japán társszervezete, a JETRO által szervezett beszállítói rendezvény - közölte az ITD Hungary csütörtökön az MTI-vel. A japán cégek idén csak Magyarországon vettek részt hasonló programon, és rekordszámú, több mint száz magyar céggel mintegy háromszáz tárgyalást folytattak, amelyek közül jónéhány sikerrel zárult. Így hamarosan konkrét megrendeléseket is kaphatnak a magyar cégek - olvasható a közleményben. A japánok nyolc járműipari és négy elektronikai céggel érkeztek a rendezvénye, megjelent a Suzuki és a Sony, valamint a világ vezető alkatrész- és szerszámgyártói is. A távol-keleti ország vállalatai elsősorban jármű-és hajtástechnikai alkatrészek, valamint híradástechnikai elemek gyártására keresnek magyar partnereket. Japán-magyar beszállítói rendezvényt immár hatodik alkalommal rendeztek, és idén a tavalyinál ötven százalékkal több magyar vállalat képviselője vett részt a fórumon.

Új klímagyár Borsodban

2009. október 30., 12:17 Módosítva: 2009.10.30 12:27

A magyar tulajdonú Genex Zrt. a borsodi Perkupán építette fel Közép-Európa egyetlen klímagyárát, amelynek létrejöttével, közel 20 év után újra beindul a klímatechnikai ipar Magyarországon. A 3 milliárd forintos beruházásból létesült üzemből olyan geotermikus hőszivattyúk és speciális klímaberendezések kerülnek ki, amelyek a környezetvédelem korában, a fenntartható környezetre és a megújuló hőenergia termelésre adnak alternatívát. A Genex által gyártott geotermikus hőszivattyúk – amelyekkel télen fűteni, nyáron pedig hűteni lehet – hasznosítják a talajvizek vagy a környező levegő hőenergiáját. A Genex termékeinek gazdaságossága hűtési vagy fűtési teljesítményükben mérhető, hiszen szemben a hagyományos megoldásokkal, itt egységnyi villamosenergia bevitele esetén 3,8-5,4-szeres többletteljesítmény érhető el.

Kedvezőek a kkv-k kilátásai

2009. október 15., 15:03 Módosítva: 2009.11.25 11:03

Csökken a különbség Európa nyugati és keleti felének mikro-, kis- és közép vállalati (kkv) szektora között a közép-kelet-európai nagyobb növekedési potenciál miatt, a régió kkv szektorának kilátásai hosszú távon kedvezőek - állapítja meg a bécsi székhelyű Erste Csoport egyik kutatása. A tanulmány szerint a felmérésben részt vevő mintegy 60 bank a válság ellenére hosszabb távon kedvezően ítéli meg a kkv szektor bővülési potenciálját, lehetőségeit. A válság nyertesei azok a kis- és közepes cégek lehetnek, amelyek átláthatóan működnek, "cégszerűen" irányítják őket, likvid eszközökkel rendelkeznek, és jól strukturáltan felépített a szerkezetük.

Nemfizetés miatt visszabontottak az alvállalkozók

2009. szeptember 14., 14:42 Módosítva: 2009.09.14 14:42

A fővállalkozók nem fizették ki két részszámlájukat, ezért hétfőn délelőtt visszabontották az egyik rekultivált illegális szemétlerakót a boncodföldei ÁPR-Bau Kft. dolgozói Sármelléken. Krajczár Róbert ügyvezető a helyszínen azt mondta: egy európai uniós projekt keretében dolgoztak, és több tízmillió forintos számlákról van szó. Összesen 26 zalai település határában végezték el még tavasszal az illegális szemétlerakók rekultivációját, amelynek fővállalkozója a Vegyépszer és a Mota-Engil Zrt., amelyek megkapták az államkincstártól a szerződött összeget, de több alvállalkozónak sem fizettek. A zalai cég dolgozói két munkagéppel részben eltakarították a mintegy 1500 köbméteres egykori lerakóról a korábban általuk felhordott humuszréteget. Az ügyvezető kifejtette: a Vegyépszernek 8, a Mota-Engilnek 18 szeméttelep felszámolását végezték el áprilisra. A 90 napos fizetési határidejű első két számlájukat is késve egyenlítette ki a két fővállalkozó, a harmadik és negyedik részszámlának pedig másfél hónapja, illetve két hete lejárt a fizetési határideje. Holott az teljesítési igazolásukat is hiánypótlás nélkül kiállították, a tartozást pedig elismerték. Krajczár Róbert úgy tudja, hogy a beruházó Zalaispától mindkét cég megkapta az uniós projekt ellenértékét, de nemcsak az ÁPR-Bau-nak, hanem más alvállalkozónak sem fizettek időben.

Törő Csaba váltja a Wallist a Geohidrotervben

2009. szeptember 4., 08:07 Módosítva: 2009.09.04 08:07

A Napi információi szerint eladja a Geohidroterv Kft.-t, a környezetvédelmi iparban tevékenykedő cégét a Wallis Holding. A társaság 51 százalékos tulajdonrészét Törő Csaba, a fennmaradót pedig egy pénzügyi befektető csoport vásárolja meg a Wallis két ciprusi cégétől - egyelőre nem publikus vételáron. A jövő nagy üzleti lehetőségének tartja a környezetvédelmi ipart - mondta lapunknak Törő Csaba a "bevásárlást" indokolva. A telekommunikációban már komoly sikereket elért vállalkozó szerint ebben a szektorban lehet olyan sikereket elérni, mint a 90-es években az internetes vállalkozásokban. A hazai környezetvédelmi iparban jól ismert céget 1990-ben alapították, és megközelítőleg száz embert foglalkoztat. A környezetvédelem szinte minden ágában aktív vállalkozás árbevétele tavaly 4 milliárd forint volt, ami idén várhatóan megduplázódik, míg az EBITDA 400 millió forintra rúg majd. A cég hitelállománya nem túl jelentős, mintegy 400 millió forint.

Tovább

Januártól jöhetnek az egyforintos kft-k

2009. szeptember 3., 13:03 Módosítva: 2009.09.03 13:03

Az igazságügyi tárca javaslata szerint gazdasági társaságokról szóló törvény kiegészülne egy új címmel, amely a könnyített alapítású korlátolt felelősségű társaságot szabályozná. Ebben nem esik szó minimális törzstőkéről, mindössze annyit mond ki a javaslat, hogy a "normál" kft-nél megkövetelt 500 ezer forint alatti összeg a k-kft. törzstőkéje. Ezen túl az egyes törzsbetétek nagysága kisebb lehet a hagyományos 100 ezer forintnál, és nem kell 10 ezer forinttal oszthatónak lennie. A k-kft törzstőkéje csak pénzből állhat, apportot nem tartalmazhat, és csak akkor kérhető a bejegyzése, ha a teljes alaptőkét befizették a tulajdonosok. Feltétel még, hogy a k-kft-t a törvény mellékletében szereplő szerződésmintával kell megalapítani. Két további szabályt tartalmaznak még az új cégtípus előírásai. Az ilyen cégnél a saját tőkéből csak akkor fizethető osztalék, ha a törzstőke eléri az 500 ezer forintot, viszont ha eléri, akkor akár "normál" kft-ként is működhet tovább. A parlamenti beterjesztés, majd elfogadás után, várhatóan a jövő év elejétől lehet majd alapítani Magyarországon egyforintos kft-t.

Tovább

Egy eurós kft.-k Bulgáriában

2009. augusztus 26., 15:03 Módosítva: 2009.08.26 15:03

A gazdasági társaságok alakulásának ösztönzésére a bolgár kormány két levában, vagyis egy euróban rögzítené a korlátolt felelősségű társaságok létrehozásához szükséges alaptőkét - írta a pari.bg bolgár gazdasági hírportál. Jelenleg a kft.-k alapításához szükséges alaptőke 5000 leva, vagyis 2500 euró. A kormányzat az intézkedéstől azt reméli, hogy kedvezőbbé válnak a vállalkozás indításának törvényi feltételei, és a fiatalokokat is jobban ösztönzi a vállalkozásra. A hírportál szerint Bulgáriában a jelenlegi, 5000 levás alaptőke-szükséglet a legmagasabbak közé tartozik a világon, ennél magasabb csak Mongóliában, Libanonban, Mozambikban, Kongóban, Beninben és Szíriában van. A cégalapításhoz a világban több mint száz országban nincs is alaptőke-követelmény, közöttük van Ausztria, Kanada, Írország, Új-Zéland, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán, Szingapúr, Hongkong, Franciaország és Malajzia is.

Egy tulaj kezében az Aréna pláza

2009. július 15., 14:08 Módosítva: 2009.07.16 04:22

Az angol Lanebridge Investment Management (LIM) Ltd. ingatlan befektetési alap kivásárolta az Arena Plaza másik tulajdonosát, az Active Asset Investment Management (AAIM) céget, ezzel kizárólagos tulajdonosa lett a bevásárlóközpontnak - jelentette be a Simon Smethurst, a Lanebridge befektetési igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. A LIM 2007 végén vásárolta meg a bevásárlóközpont 50 százalékát, de a menedzsmentben csak a múlt év októberétől lett aktív. A második 50 százalékos rész megvásárlása az idén június 26-án zárult - mondta Tim Doubladay, a Symmetry Arena Kft. igazgatója.

Cégbejegyzés az ügyfélkapun át

2009. június 30., 14:55 Módosítva: 2009.06.30 14:55

A kormányzati portálon keresztül is elindíthatják a cégbejegyzést július elsejétől a társaságokkal foglalkozó ügyvédek. Az elektronikus ügyintézés ezzel kiteljesedett, a cégek összes ügyét a jövőben elektronikus úton is le lehet bonyolítani. Az e-mailes ügyintézés is megmarad, emellett a kormányzati portál ügyfélkapuján keresztül is meg lehet tenni a cégbejegyzéseket a jövőben. A hozzáféréshez ugyanaz a módszer, mint korábban, az ügyfélkapun való belépéshez jelszót kell választani a magyarorszag.hu kormányzati portálon. A cégbejegyzéshez a kérelmeket ugyanazokon a formanyomtatványokon lehet majd beküldeni, mint az e-mailes megkeresés esetében. A kormányzati portálon keresztül történő ügyintézésnél az aláírás módszere sem változik. A kormányzati portált ehhez egy újabb menüponttal egészítették ki, amelynek segítségével lehet elindítani a cégbejegyzés. Az e-mailes kérelmeket 97-98 százalékban továbbították a cégbíróságokra, és csupán 2-3 százalékukat utasították el abban az esetben, ha valamilyen szükséges adat vagy okirat hiányzott a kérelemből.

Kevesebben dolgoznak Magyarországon

2009. június 29., 09:19 Módosítva: 2009.06.29 09:19

2009. március–májusban a 15–64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 748 ezer volt, 79 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az erre a korcsoportra számított 55,3%-os foglalkoztatási ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 1 százalékponttal csökkent. A munkanélküliségi ráta 9,8%-ot ért el, közölte a KSH. A tartósan, legalább egy éve munkanélküliek arányának 6,2 százalékpontos mérséklődése (42,2%-ra), és a munkanélküliség átlagos időtartamának 16,3 hónapra csökkenése elsősorban a munkanélküli státusba történő folyamatos beáramlás következménye.

Felszámolják a Demko Federt

2009. június 17., 10:37 Módosítva: 2009.07.29 23:59

Felszámolják az 1990-ben alapított, magyar tulajdonban lévő, saját fejlesztésű termékeivel a bútoriparban meghatározó márkanévvé váló Demko Feder (DF) - tudta meg a Népszabadság. A vállalkozás vesszőfutása az alapító és tulajdonos tavaly januári halálával kezdődött. Hatalmas, 400 millió forintos adósságállomány halmozódott fel. Tartozásuk egyik felét a beszállítók várnák, míg a másikat különböző bankok. A céget próbálták eladni, de a nagy adósság miatt nem volt rá vevő. Egy befektetőcsoport azonban jelentkezett, és három hónapja ez a társaság bérli a vállalat eszközeit, valamint bérmunkaszerződés keretében foglalkoztatja a dolgozókat is.

Számlacsomag mellé kapott honlap

2009. április 16., 14:14 Módosítva: 2009.04.16 14:14

Már igényelhető a WebStart számlacsomag a Budapest Banknál, mely a kedvező számlavezetési ajánlaton túl díjmentes weboldal elkészítését és annak egy éves üzemeltetését is nyújtja a vállalkozóknak. Egy nemrég készült felmérés szerint a mikrovállalatok sikerességének egyik alapja, hogy a cég rendelkezzen működő internetes honlappal. A számlacsomag kialakítását megelőzően a Budapest Bank felmérést végzett 1000 mikrovállalat körében. A kutatás célja volt, hogy átfogó képet adjon a magyarországi mikrovállalatok alapvető jellemzőiről, attitűdjeikről és a sikeres működésükhöz szükséges feltételekről. a felmérésből kiderült, hogy a sikeresnek mondható cégnek több tulajdonosa van, folyamatos bevételt garantáló szerződésekkel rendelkezik, ügyfélszerkezetére a néhány nagy és több kis ügyfél jellemző, működéséhez üzleti tervet készít, saját honlappal rendelkezik. A siker egyik kulcsa tehát egyértelműen az online elérhetőségben rejlik, ennek ellenére a mikrovállalatok 82%-a nem rendelkezik saját oldallal.

31 embert küld el Tatabányán egy finn vállalat

2009. február 16., 16:18 Módosítva: 2009.02.23 10:21

Az év második feléig bezárja tatabányai gyárát és elbocsát 31 főt az öntapadós címkéket gyártó UPM-Raflatac a kereslet csökkenése miatt; ezzel egy időben a finn vállalat egész Európában csökkenti kapacitásait és összesen közel 340 embert épít le, ami a dolgozók 20 százaléka - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a vállalat ügyvezetője. "A vállalat a közelmúltban épített fel egy gyárat Lengyelországban, azonban a piaci folyamatok nem indokolták a bővítést, ezért az UPM-Raflatac csoportnak ésszerűsíteni kell tevékenységét" - tette hozzá Tőkés Ernő. Az UPM-Raflatac magyarországi üzeme 2004 áprilisában kezdte meg termelését a tatabányai ipari parkban. A társaság közel 40 fős létszámmal működött, éves bevétele meghaladta a 10 milliárd forintot és Tatabánya tíz legnagyobb adófizetője között szerepelt. A vállalat több, öntapadós címkéket előállító gyártósor tartós leállítását, valamint kapacitása csökkentését tervezi az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon és Finnországban. A tatabányai gyár bezárásáról az igazgatóság tájékoztatta a dolgozókat, a munkaügyi központot és a város gazdaságfejlesztő szervezetét.