Több gyereke lesz a dolgozó anyának?

55 hozzászólás
Világviszonylatban a fejlett országokban sokkal kevesebb gyerek születik. Európán belül viszont nem a fejlettség számít, hanem ott van több gyermek, ahol a nők nagyobb arányban dolgoznak.

A választások után a kormány a termékenység növelését tűzte ki fő célként, a népességfogyás megállításának érdekében. Termékenység alatt azt értjük, hogy átlagosan hány szülés jut az adott országban egy szülőképes korú nőre. Ha a ki- és bevándorlástól eltekintünk, egy ország népességének fennmaradását legalább 2,1-es ráta biztosítja.

Az alacsony termékenység nem egyszerűen csak népességcsökkenést okoz, hanem a népesség elöregedéséhez vezet, így kevés dolgozó korú ember lát el egyre több időset, ami a nyugdíjrendszer és az egészségügyi rendszer fenntarthatóságát is veszélyezteti. Utánanézünk, hogy mely tényezők befolyásolják a termékenységet.

A blogról

A Defacto blog szerzői közgazdászok, szerkesztői  Kézdi Gábor, Kondor Péter, Szeidl Ádám és Zawadowski Ádám, a University of Michigan, a London School of Economics és a Közép-európai Egyetem kutatói.

Defacto

Mivel a családok méretét az adott ország kultúrája és vallása is befolyásolja, ezért ebben a bejegyzésben a keresztény többségű országokat vizsgáljuk. Az első ábránkon a világ összes ilyen országát egy-egy pont jelzi. Ezen belül az európai országokat háromszögekkel jelöltük. A függőleges tengelyen a termékenység látható, a vízszintes tengelyen az adott ország gazdasági fejlettsége. A részletes adatok itt érhetőek el.

Jól látható, hogy az ábra bal oldalán – a legszegényebb országokban – sok a gyerek, a termékenység 4 és 6 között van. Eközben az ábra jobb oldalán – a legfejlettebb országokban – alacsony a termékenység, sőt a bűvös 2,1-es számot sem éri el. Ha viszont az európai országokat jelző háromszögekre koncentrálunk, azt látjuk, hogy mindenhol alacsony a termékenység, és ez nem nagyon függ az adott ország fejlettségétől.

Akkor mitől függ, hogy egy európai országokban több vagy kevesebb a gyerek? A második ábránkon a keresztény többségű európai országokat egy-egy pötty jelzi, mellettük az ország kódja. A függőleges tengelyen továbbra is a termékenység látható, viszont a vízszintes tengely most azt mutatja, hogy a munkaképes korú nők hány százaléka aktív a munkapiacon, azaz dolgozik vagy keres munkát. Ebbe itthon a gyesen/gyeden lévő anyák nem számítanak bele, hacsak nem dolgoznak (kivéve a tgyás alatt).

Az utóbbi évtizedek fejleménye az, hogy a fejlett országokban ott a magasabb a termékenység, ahol több nő dolgozik. Az ábrán jól látható, hogy azokban az országokban, ahol a termékenység az itthoni 1,45-nél magasabb (azaz az ábrán Magyarország felett helyezkednek el), ott a nők aktivitása általában az itthoni 48 százaléknál magasabb (azaz az ábrán Magyarországtól jobbra helyezkednek el). Franciaországban és az északi országokban például viszonylag magas a nők aktivitása és a termékenység is. Míg Olaszországban – számos más déli országhoz hasonlóan – nagyon alacsony a nők aktivitása és egyben a termékenység is.

Miért van ekkora különbség az északi és a déli országok között? Valószínűleg azért, mert a skandináv államok erősen támogatják az anyákat a távollétük alatt és a munkapiacra való visszatérésben, jó a bölcsődei lefedettség, illetve – ahogy egy korábbi Defacto-cikkben megírtuk – az apák jobban kiveszik a részüket a házimunkából. A déli országokban ennek ellenkezője a helyzet, és a társadalom kevésbé támogatja az anyákat abban, hogy dolgozzanak. Ez hozzájárul ahhoz, hogy délen a gyermekes családok jövedelme alacsonyabb, és az állásukat féltő nők kevésbé mernek gyermeket vállalni.

Bár a családpolitika hatékonysága jelentősen függ az adott ország intézményi és kulturális környezetétől, a fenti adatok alapján úgy tűnik, hogy a nők munkapiaci lehetőségei nagyon fontosak. A Defacto szerint az állam leginkább azzal tudja támogatni a gyermekvállalást, ha segíti az anyákat, hogy tudjanak gyermekek mellett is dolgozni, ha szeretnének.

Ha olyan bőkezű, rugalmas juttatásokat nyújt, amelyek támogatják a gyors visszatérést a munka világába. Ha elérhetővé teszi számukra a színvonalas bölcsődei ellátást, és ha segíti a részmunkaidős és egyéb rugalmas munkaformák terjedését. És ami talán még ennél is fontosabb, van valami ami rajtunk múlik: ha nem ítélünk meg egy anyát, ha kisgyerek mellett vissza akar menni dolgozni, meg persze az ellenkezőjéért sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?