Hová tart a világ?

GettyImages-609971394

Évtizedek óta nem voltak olyan erősek az bevándorlásellenes politikai mozgalmak Európában, mint napjainkban. 2015 óta a bevándorlás szabályozása talán a legvitatottabb téma a világpolitika egészében.

De vajon mi lenne a következménye Európa és a világ hosszú távú gazdasági fejlődésére, ha szigorítanák vagy könnyítenék a bevándorlást? 

A blogról

A Defacto blog szerzői közgazdászok, szerkesztői  Kézdi Gábor, Kondor Péter, Szeidl Ádám és Zawadowski Ádám, a University of Michigan, a London School of Economics és a Közép-európai Egyetem kutatói.

Defacto

Nagy Dávid Krisztiánt még princetoni PhD tanulmányai alatt kezdte el foglalkoztatni ez a kérdés. Témavezetőjével, és egy másik szerzőtársával együtt kifejlesztettek egy szimulációs módszert, amely meg tudja jósolni, hogy a világ egyes régiói hogyan fognak fejlődni az elkövetkezendő évszázadokban.

Ezeket a szimulációkat lefuttatták liberálisabb és konzervatívabb bevándorlási politikákat feltételezve is, így meg tudták becsülni, hogy melyik régió profitálna vagy vesztene többet, ha a munkavállalók szabadabban költözhetnének. Eredményeik az egyik legnevesebb amerikai szaklapban, a Journal of Political Economy-ban jelentek meg.

Kissé leegyszerűsítve az egyes régiók növekedését két dolog határozza meg: a helyi termelékenységi szint (vagyis a helyi technológia fejlettsége), valamint a helyi munkaerő nagysága. A helyi munkaerő nagyságát a demográfiai tendenciákon kívül a migrációs folyamatok határozzák meg. A tanulmány szerzői, miután felosztották a világot kb. 100 x 100 kilométeres négyzetekre, minden ilyen négyzetre megbecsülték a jelenlegi termelékenységi szintet. Ezután modellezték, hogy a bevándorlás szabályozásának függvényében hogyan változik évről évre a népesség és a termelékenység.

Talán a legmeglepőbb eredmény, hogy a megengedőbb bevándorlási politika az, amely leginkább konzerválná a jelenlegi gazdasági viszonyokat.

Ez a termelékenységi szimulációkon a leglátványosabb. Két videónk hőtérképek segítségével illusztrálják az egyes régiók techológiai fejletségének becsült alakulását a következő évszázadokra. A meleg színek a világ átlagánál fejlettebb, míg a hideg színek az átlagosnál fejletlenebb régiókat jelzik a videó alján jelzett évben.

Ahogy az első szimuláción megfigyelhető, ha minden egyes ember szabadon megválaszthatná, hogy a világ melyik pontján dolgozik, akkor még hatszáz év múlva is Európa és Észak-Amerika a világ technológiai éllovasai közé tartozna. Míg Dél-Amerika és Dél-Kelet-Ázsia egyes régiói felzárkóznának az élbolyhoz, Afrika és Ázsia nagy része továbbra is a világ legelmaradottabb területe maradna.

100 x 100 kilométeres cellák becsült termelékenysége a világ átlagához képest, 2000 és 2599 között, szabad népességmozgás esetén. Forrás: Nagy Dávid Krisztián, CREI

A második szimuláció ezzel szemben azt mutatja, hogy hogyan fejlődne a világ, ha a jelenlegihez hasonlóan maradnának a munkaerő szabad áramlása elé tornyosuló akadályok. Figyeljük meg, hogy a kép alapvetően megváltozik. India, Kína, Dél-Kelet Ázsia és Afrika (!) egyes részei lehagynák Európa és Amerika nagy részét.

100 x 100 kilométeres cellák becsült termelékenysége a világ átlagához képest, 2000 és 2599 között a jelenlegi bevándorlás szabályozás mellett.  Forrás: Nagy Dávid Krisztián, CREI

A két szimuláció különbsége abból ered, hogy van egy pont, ahol az alacsony népsűrűség gátló tényezőjévé válik a fejlődésnek. Régen megfigyelt jelenség, hogy az innováció és a beruházás azokba a régiókba koncentrálódik, ahol sokan élnek, hiszen a helyi cégeknek megéri beruházni és ezzel kihasználni a nagy piacból adódó lehetőségeket.

Ha a népesség megnövekszik, az megnöveli a piacot is, ezáltal gyorsabb fejlődést eredményez, amely aztán még több munkavállalót vonz az adott régióba. Nem véletlen, hogy mind a XIX. századi ipari forradalomban, mind Kína elmúlt évtizedekben látott robbanásszerű fejlődésében kulcsszerepet játszott a városiasodás. Mindkét esetben a vidéki munkaerőt a városokba vonzották a magasabb bérek, berobbantva az önerősítő folyamatot.

A szimulációk megmutatják, hogy hogyan mehet végbe ez a folyamat globális szinten. Az első szimulációban a szabadabb bevándorlás miatt ez a gyors fejlődés a mai fejlettebb régiók területén megy végbe. A második szimulációban viszont, a szigorú bevándorlási szabályozás miatt ez lehetetlen. Ehelyett, bár megkésve, de azok a területek robbanásszerű fejlődés helyszínei, amelyek ma is a legsűrűbben lakott régiók: Ázsia és Afrika.

A szerzők becslése alapján a szabadabb bevándorlás politika mellett, hosszú távon, a teljes globális termelés akár kétszer olyan magas is lehet, mint a jelenlegi szabályozás mellett. Ez nem meglepő: ha a nagy népsűrűségű területek lakosságának nem kell ‘’megvárniuk”, hogy a fejlesztések megteremtsék a gyors növekedés alapját, hanem odaköltözhetnek, ahol ez az alap már létezik, a fejlődés sokkal gyorsabb.

Természetesen a tanulmány szerzői sem tagadják, hogy rövid távon a nagy népességmozgások komoly társadalmi és politikai nehézségeket eredményeznek. Hangsúlyozzák viszont, hogy a jelenlegi demográfiai trendek mellett, Európa bezárkózása hosszú távon nem a jelenlegi gazdasági világrendet konzerválja.

Ehelyett Európa lemaradásához, és a világ lakosságának lassabb gazdagodásához vezet.

Ha szeretne a Defacto elemzések megjelenéséről email-tájékoztatót kapni, kattintson ide!

Borítókép: John Moore/Getty Images

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?