Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Milanovic: Nem állunk háborúban a magyarokkal

2013.10.03. 10:38 Módosítva: 2013.10.03. 12:02

Horvát napilapok internetes oldalainak beszámolói szerint Zoran Milanovic, a horvát kormányfő sajnálatának adott hangot a magyar kormány hozzáállása miatt. A magyar kabinet szerdán arra utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol–INA-ügyben a Molt, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

Martonyi János, a magyar külügyminiszter szerint Magyarország egyértelmű üzenetet küldött Horvátországnak, amikor arra kérte fel a Mol menedzsmentjét, hogy készítse elő az INA-részvények eladását, de ez nem zárja ki a megegyezés lehetőségét. Martonyi János az Inforádiónak adott exkluzív interjúban emlékeztetett: Horvátországban több különböző eljárás indult, emellett megszaporodtak azok a jelek, amelyek szerint a zágrábi kabinet nem kívánja fenntartani a Mol–INA-együttműködést.

Határozott választ kellett adni

Martonyi elmondta: az utóbbi időben még horvát kormányzati illetékesek részéről is több olyan nyilatkozat hangzott el a magyar olajtársasággal kapcsolatban, amire a magyar kabinetnek határozott választ kellett adnia. Martonyi kiemelte a horvát pénzügyminiszter nyilatkozatát, amely úgy szólt, hogy „a Mol rossz partner, és a rossz partnerektől meg kell válni”. Ezt az adást nekünk „vennünk kellett” – mondta. Martonyi azt is hozzátette: folyik egy sajtókampány, a legkülönbözőbb kifogások, időnként rágalmak merülnek fel a Mol tevékenységével kapcsolatban.

Ezért egy bizonyos ponton a magyar kormány nem folytathatta azt a gyakorlatot, hogy nem avatkozik bele az ügybe, amelyet alapvetően gazdasági kérdésnek tekint, egészen addig, amíg nem érint alapvető országérdekeket. Martonyi ezzel kapcsolatban elmondta: „Most elérkeztünk arra a pontra, amikor a magyar kormánynak határozottan meg kellett mondania, hogy ez így nem mehet tovább.”

A magyar külügyminiszter arról is beszélt, arról van szó, hogy a horvát kormány nem érdekelt a Mol–INA-együttműködés fenntartásában. Vannak arra utaló jelek, hogy megváltozott a korábbi koncepció, és a horvát fél megbánta, hogy a Mol jelentős részesedést szerzett az INA-ban.

Milanovic: Nem háborús a helyzet

A horvát miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország mindig is Horvátország barátja volt, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad. Zoran Milanovic nem kívánta kommentálni a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni nyomozást, sem az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. A miniszterelnök emellett arra kérte a kormánytagokat, hogy ők se nyilvánítsanak véleményt az ügyben. Azt mondta, hogy a témában csak ő, illetve Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter aki a Mollal folytatott tárgyalásokon a horvát küldöttséget vezeti nyilatkozhat.

„Egyelőre mi ezt nem kommentáljuk. Büntetőjogi eljárásról van szó, amely jóval azelőtt kezdődött, hogy ez a kormány felállt volna.” Megismételte, hogy a kormánynak semmi köze a Hernádi-ügyben folyó nyomozáshoz. Az államügyészség (DORH) Horvátországban független mondta.
A horvát kormányfő azt is közölte, hogy folytatják a megkezdett tárgyalásokat a Mollal.

A kormányülés egy későbbi pontján, amikor a stratégiai befektetésekről szóló törvény tervezetéről beszéltek, Milanovic még egyszer visszatért Magyarországra: „Ha valaki az utóbbi húsz évben igazán kiemelkedő segítséget nyújtott Horvátországnak, lehetőségeihez mérten, akkor az Magyarország volt. Talán senki más, csak Magyarország, attól függetlenül, hogy éppen ki volt hatalmon abban az országban. Szeretném hinni, hogy semmi nem változik ezen a téren. Sajnálom ezt az egészet, de a kormány nem tehet semmit" – mondta.