Új közgazdaságtant hirdet Rogán

2013.11.14. 08:46

A közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvény rögzíteni fogja "a megfizethetőség elvét" - közölte Rogán Antal a TV2-ben. A tervek szerint a jogszabály kimondja majd, hogy a közműszolgáltatások "nem haszonelvűek".

Nincs profit, de ha mégis, az itt marad

Az teljesen új közgazdasági fogalmakat úgy próbálta definiálni Rogán, hogy ha bár elvileg nincs haszon, a keletkező profitot is vissza kell forgatni a szolgáltatások fejlesztésébe.

Ennek megfelelően nem lehetne profitot kivenni ezekből az ágazatokból, "és pláne nem lehetne az országból kivinni" - mondta a fideszes politikus. Rogán szerint e törvény "csak akkor ér valamit", ha minősített többséget igénylő kétharmados, azaz alkotmányos védelmű jogszabály. 

Nem az kérdés kié, csak nem lehet hasznuk

Szerinte Magyarországnak az a fontos, hogy megfizethető ára legyen a közműszolgáltatásoknak, ezért rögzíti majd a törvény a megfizethetőség elvét. "Nekünk nem az a kérdés, milyen tulajdonosi szerkezettel működnek" a közműcégek, ugyanakkor az tűrhetetlen, hogy korábban - a fizetésekhez mérve - Magyarországon volt a legdrágább a rezsi Európában - mondta Rogán Antal. Arról nem beszélt bővebben, hogy eddig is hatósági áras volt az energiaszolgáltás.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e jelentős állami tulajdon az Elmű-Émászban, azt felelte: "ha úgy döntenek a tulajdonosok, hogy (...) bevonnak közösségi tulajdont, akkor tárgyalunk róla, de erről döntés nincs".