Már a Lukoil is kivonulna Venezuelából

2013.12.06. 12:36

A PDVSA venezuelai állami olajtársaság még 2009-ben orosz cégekkel, köztük a Rosneft (Rosznyefty) és a Gazprom Neft (Gazprom Nyefty) alkottak konzorciumot a Junin 6 olajmező feltárása érdekében. Akkori várakozások szerint a mintegy 30 milliárd dollár értékű beruházás révén 53 milliárd hordó kőolajat lehet majd kibányászni az Orinoco folyó térségében található olajövezetben, írja az MTI.

A konzorciumban Venezuelának többségi, 60 százalékos a részesedése, a fennmaradó hányad az orosz cégek között oszlik meg. A Junin 6 2012-ben kezdett termelni.

A Kommerszant című orosz gazdasági napilap pénteken közölt értesülése szerint a Lukoil először orosz partnereit kereste meg azzal, hogy vegyék át a részesedését a konzorciumban, de azok kevesebb pénzt ajánlottak a vártnál. A Lukoil ezután fordult külföldi cégekhez. A Kommerszant úgy tudja, hogy az orosz vállalat tárgyalásban áll a norvég Statoil, az amerikai Chevron, a francia Total, a dél-koreai KNOC, a kínai Sinopec és CNOOC, valamint az indiai ONGC vállalatokkal.

Orosz sajtóértesülések szerint a Lukoil-részesedés értéke a konzorciumban 200 millió dollár körüli.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ 11. legnagyobb olajexportálója, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.

A helyi vezetés rendeletekkel kormányozna, hatóságilag törné le az árakat, ahol az infláció elérte az 50 százalékot. A sikerek az ellenzéki szabotázs miatt maradnak el szerintük.