Szuperül megy a Nemzeti Atomtemető

2013.12.11. 15:35
Idén 7,1 milliárdnyi beruházásra volt szüksége a radioaktív hulladékainkat kezelő állami cégnek, jövőre bővítik a Pakson kiégett kazetták átmeneti tárolóját is. A cég eddig főleg kis és közepes aktivitású atomhulladékokat tárolt, a Mecsekbe, Boda mellé tervezik a nagy aktivitású atomtemetőt. Bíznak benne, hogy "nem sérülnek a szakmai elvek" azzal, hogy a 200 milliárd forintos nukleáris pénzügyi alap most átkerült az Atomenergia Hivataltól Németh Lászlóné felügyelete alá.

Problémamentesen, megbízhatóan üzemel az egy éve átadott Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, amely évszázadokra biztosítja a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékainak biztonságos elhelyezését – mondta Kereki Ferenc a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit (RHK) Kft. igazgatója az MTI hírei szerint.

Idén 7,1 milliárdot költöttek

Kereki elmondta, hogy egy év alatt 160 konténernyi, a paksi atomerőműben keletkezett kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék került végleges helyére.

A társaság jelenleg két kamrával rendelkezik, két újabb kiépítéséről a napokban kötnek szerződést. A bátaapáti létesítmény fejlesztésére az idén 2,6 milliárd forintot fordítottak, összesen pedig 7,1 milliárd forintnyi beruházást valósított meg 2013-ban az RHK Kft.

A nagy atomtemető a Mecsekbe jöhet

A meglévő létesítményeik üzemeltetése mellett már keresi a nagy aktivitású hulladék végleges tárolójának helyét - mondta el Kereki Ferenc. 2014-ben 10 kilométer hosszban terveznek kutatófúrásokat végezni.

A nagy aktivitású hulladékkal kapcsolatban a Nyugat-Mecsekben azonosították már a megfelelő kőzetet, a Boda mellett található agyagkő kiváló vízzáró tulajdonsága miatt lehet alkalmas a létesítmény befogadására. A további kutatások a terület feltárását és a potenciális helyszín szűkítését célozzák.

Tudja, mi az a KKÁT?

Az RHK  2014-ben bővíti a Pakson megépült Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját is. Itt máig húsz modul épült meg, amelyekben 7687 fűtőelemet helyeztek el.

Az RHK az ügyvezetője szerint jövőre 5,2 milliárd forintnyi beruházást tervez. Ebben a legjelentősebb tétel a Kiégett Kazetták paksi, valamint kis és közepes aktivitású hulladékok bátaapáti tárolójának bővítése. Az előbbi várhatóan 2,2, utóbbi 2,3 milliárd forintba kerül.

Kereki Ferenc elmondta, folyamatosan keresik a hatékonyságnövelő, költségcsökkentő megoldásokat a biztonság megtartása mellett. Vizsgálják egyebek között, hogy sűrűbb rácsosztásra térnek át a 25. kamrától, és a régebben betárolt kiégett kazettákat az új modulokba helyeznék el. Az új megoldással a tervezett 36 helyett 30 modul képes lenne befogadni az erőműben keletkezett kiégett kazettákat. Ez a lépés 19-20 milliárd forintos megtakarítást jelenthet.

"Remélik, hogy nem sérülnek a szakmai elvek" az NFM miatt

Az RHK Kft. feladatai ellátását a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban felhalmozott pénz fedezi. Ennek legnagyobb befizetője az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., amely évi 20-25 milliárd forinttal járul hozzá a radioaktív hulladékok kezeléséhez. Az alapban jelenleg több mint 200 milliárd forint van.

Kereki Ferenc reméli, hogy nem sérülnek majd a szakmai elvek azzal, hogy az Országos Atomenergia Hivataltól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá kerül ez a keret.

Az ügyvezető arra is kitért, hogy munkájuk során négy önkormányzati társulással vannak kapcsolatban, tevékenységük ismertsége, társadalmi elfogadottsága igen magas. A bátaapáti tároló átadása pedig nemzetközi szinten is nagy érdeklődést és elismerést váltott ki - tette hozzá.