Rezsicsökkentési hibák miatt büntettek

2013.12.12. 14:39

Több száz fogyasztóvédelmi eljárás indult az idén közműszolgáltatók ellen a rezsicsökkentés elmulasztása, hibásan kiküldött számlák és a tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt. A cégeket emiatt több száz milliós bírsággal sújtották - közölte Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Kilenc szolgáltató ügyében első fokon már lezárult az eljárás amiatt, hogy a rezsicsökkentésből eredő megtakarításról nem adtak megfelelő tájékoztatást. Ha jogerőre emelkedik a döntés, összesen 560 millió forint kötbért kell kifizetniük.

Három szolgáltató ellen azért indult vizsgálat, mert nem hajtotta végre a rezsicsökkentést. Közülük a leghíresebb a Tigáz volt, amellyel azonban - a túlszámlázások visszafizetésével - sikerült "békésen" megoldani a problémát, ugyanakkor még jelenleg is eljárás zajlik a Paksi Hulladékgazdálkodási Kft. és a Zöld Híd Régió Kft. ellen - mondta Németh.

A fogyasztóvédelmi ügyek mellett Németh Szilárd ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál indult eljárásokat is. Példaként említette, hogy az Elmű-Émász az év első felében azt közölte fogyasztóival, átállhatnak online tarifára, "azonban a tájékoztatásban elfelejtették elmondani", hogy ha ezt elfogadják, azzal kilépnek az egyetemes szolgáltatás köréből, így nem jár nekik a rezsicsökkentés. "Gyakorlatilag azt mondhatjuk, tudatosan csapta be az embereket az Elmű-Émász", ezért kétmillió forinttal szankcionálták a céget, amelynek át kellett dolgoznia ajánlatát, és fel kellett függesztenie ezeket a szerződéskötéseket is - közölte a kormánypárti képviselő.

Hozzátette azt is, hogy 79 víziközmű-szolgáltatóval szemben díjfelügyeleti eljárás indult, ami 113 települést és 425 ezer fogyasztót érintett. Ezek közül 47 esetben meg is állapították a jogsértést a díjakkal kapcsolatos szabályok megszegése miatt - ismertette.

70 százalékban elmarasztaló határozatok

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tájékoztatása szerint az érintett víziközmű-szolgáltatókat eltiltották a jogszabálysértő díj alkalmazásától, kötelezték a jogszerű díj alkalmazására, és arra, hogy a jogsértő módon elért többletbevételt az érvényes jegybanki alapkamat kétszeres összegének megfelelő kamattal növelten térítsék vissza a fogyasztóknak. A megállapított jogsértéseknél a társaságok nem megengedett mértékben emelték a víziközmű-szolgáltatás díját, bevezették az alapdíjat, illetve saját hatásközben, jogszabálytól eltérő mértékben emeltek díjat.

A hivatal 26 hulladékgazdálkodási közszolgáltató ellen indított díjfelügyeleti eljárásokat, amelyek összességében 196 település több mint 2,7 millió lakosát érintik. A folyamatban lévő ügyekben a jogsértések között van a szolgáltatás díjának nem megengedett mértékben történő emelése, a műszaki tartalom kedvezőtlen megváltoztatása az ingatlanhasználó rovására, valamint a saját hatáskörben történő, jogszabálytól eltérő mértékű díjemelés.

Az elkészült ügyekben 70 százalékban elmarasztaló határozatok születnek, ennek eredményeképpen háztartásonként egy félévre 100-1000 forint visszatérítés prognosztizálható - közölte a MEKH.