Orbán titkos alkura készül a Gazprommal?

2013.12.13. 23:46 Módosítva: 2013.12.13. 23:46

Alekszej Miller, a Gazprom vezére politikai támogatást kért Orbán Viktortól, amennyiben a Mol az INA eladása mellett dönt – írta a HVG a horvát Poslovni dnevnik hírportál csütörtöki értesülésére hivatkozva. A horvát lapértesülés magas rangú, magyar politikai forrásra alapoz.

A horvát hírportál szerint a Gazprom érdekelt az INA megvásárlásában, és ez volt az egyik fő témája Orbán Viktor és Alekszej Miller legutóbbi budapesti találkozójának. A Miniszterelnökség hivatalos tájékoztatása szerint a Déli Áramlat gázvezeték volt a találkozó témája.

A Vecernjilisthorvát hírportál „Jönnek az oroszok: Putyin Gazpromja az INA-t kéri Orbántól” címmel számol be az értesülésről, és a cikkben az olvasható, hogy a magyar legfelsőbb vezetésből származó információ szerint Miller azért kért politikai támogatást Orbántól az INA-pakett eladása esetén, mert az állam a legnagyobb részvényes a Molban, így a támogatás nyilvánvalóan egy ilyen tranzakció feltétele lenne.

A Vecernjilistcikke szerint a Gazprom vásárlási szándéka új elem a horvát kormány és a Mol közötti konfliktusban. Korábban a legvalószínűbb lehetséges érdeklődőnek a Rosznyeft orosz olajipari vállalatot tartották, és a pletykák arról szóltak, hogy a cég megvenné a Mol 49 százalékos INA-pakettjét és a horvát kormány 19 százalékos részvénycsomagját is, amellyel többségi befolyást szerezne a horvát olajvállalatban, amit a délkelet-európai és a mediterrán térségben tervezett terjeszkedés bázisaként használna.

Ezt a spekulációt egyébként a napokban a horvát gazdasági miniszter, Ivan Vrdoljak megerősítette, ugyanis azt nyilatkozta, hogy a horvát kormány a Rosznyefttel és katari befektetőkkel tárgyal az INA jövőjéről. A Vecernjilist kitér arra, hogy a Rosznyeft és a Gazprom többségi tulajdonosa egyaránt az orosz állam, így nehezen elképzelhető, hogy egymás konkurensei lennének az ügyletben, és az orosz állami vezetés nyilvánvalóan eldöntötte már, melyik vállalat fogja megkísérelni a felvásárlást.