Az oroszok megvennék az INA-t is

2014.01.23. 11:34

Korántsem zajlottak olyan baráti légkörben az orosz–magyar tárgyalások a múlt héten Moszkvában, mint amire a hivatalos kormányzati nyilatkozatok alapján gondolni lehetett – értesült a Figyelő.

Azt írják, hogy az orosz tárgyaló delegáció nem mindig kezelte egyenrangú félként a magyar küldöttséget. A magyar miniszterelnök felvette a kesztyűt, beleállt abba az alkudozásba, ami a paksi erőmű bővítéséhez nyújtandó orosz államközi hitel kamata ügyében bontakozott ki. Leginkábba  kamat mértékéről nem is sikerült megállapodni Moszkvában.

Orbán szerintük nem volt hajlandó a megszokottabb hüvelykujjszabály szerint megállapodni, vagyis a felek által javasolt kamatmérték közti különbség elfelezése ezúttal nem vezetett megoldáshoz. Állítólag ez magát Putyint is meglepte. Így a felek jelenleg 3,9–5 százalékos tartományban gondolkoznak, és jó esély van rá, hogy ezen belül meg is állapodjanak. Ennél volt kedvezőbb ajánlat is az asztalon, de az oroszok kemény tárgyaló felek és végül a drágább feltételek közt maradtunk.

Emellett erősen túlzó a meghirdetett 40 százalékos hazai beszállítói arány a paksi bővítés során. A beruházás nyertese az építőipar lehet, az egyéb munkákban csak erősen korlátozottan tudnak részt venni hazai cégek. A gépészeti területen főleg a multik magyar leányai arathatnak, a legtöbb megrendelést a Roszatomé kaphatja.

Külön érdekes, hogy híreik szerint a tártgyalásokon előkerült a Mol horvátországi nagybefektetése, az INA is. A megbeszélésen az oroszok komolyan érdeklődtek a Molnak az INA-ban meglévő részesedése iránt.

A Mol és a horvátok közt jelenleg elég feszült a viszony. A horvát kormány vesztegetés gyanúja miatt nemzetközi körözést kért Hernádi Zsolt Mol-vezér ellen, Hernádi pedig épp az alkotmánybíróságnál nyújtott be keresetet a horvát állam ellen. Az alapprobléma, hogy a Molnak már rég meg kellett volna kapnia az eredeti szerződések szerint az INA többségi tulajdonát. A horvát kormánynak viszont mégse akarja átadni a hiányzó párszázaléknyi részvényt, mert leginkább attól tart, hogy a Mol bezárná az INA hatékonytalan finomítóit, ezzel több ezer felesleges munkást küldene az utcára. Emellett szerintük nem is ruháztak be eleget az INA-ba.

A Mol korábban jelezte, hogy most már kész lenne eladni az INA-részvényeit, de a horvátoknak erre biztosan nem lenne elég pénze. Sőt a környéken az oroszokon kívül senkinek nem igazán.