Béla
3 °C
15 °C

Jön a harmadik rezsicsökkentés

2014.02.02. 18:40

Benyújtotta a Fidesz a parlamentnek a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatát, amelynek tárgyalása hétfőn megkezdődhet az országgyűlésben, és akár már kedden szavazhatnak róla - jelentette be Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentési biztosa vasárnap.

Elmondta, hogy azt javasolják, hogy kivételes sürgősségi eljárásban tárgyalják majd a Rogán Antal frakcióvezetővel közös indítványát, amelynek alapján a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken majd. A sietség azért is kell, mert az áprilisi választásig várhatóan összesen csak négy napot ülésezik az országgyűlés.

Kovács Árpád szerint tudják, hogy fenntarthatatlan

Annyiban mindenképp meglepő a bejelentés, hogy Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke épp csütörtökön beszélt arról, hogy a rezsicsökkentés első két fordulója sem tartható örökké. Szerinte ez látszik a kormányzati kommunikációból is.

Kovács Árpád rámutatott arra is, hogy miközben a háztartások többsége pozitívumként élte meg a díjtételek mérséklését, az energiaszolgáltatóknál jelentősen visszaestek a beruházások, és ez utóbbi is kihat a gazdaságra.

A képviselő beszámolt arról, hogy a vasárnap benyújtott törvényjavaslat több fogyasztóvédelmi intézkedést is tartalmaz. Így például azt, hogy a fogyatékossággal élők Braille-írással nyomtatott vagy úgynevezett akadálymentes elektronikus számlát kaphassanak, írja az MTI.

A parlament honlapján elérhető, vasárnap megjelent előterjesztés része továbbá, hogy a bankok negyedévente kötelesek lesznek tájékoztatni devizahiteles ügyfeleiket az árfolyamgáttal elért megtakarításukról. A pénzintézeteknek március 20-ig tájékoztatást kell küldeniük minden olyan adósnak is, aki jogosult gyűjtőszámlahitelre, de még nem kötött erre szerződést.

A Fidesz törvényben rögzítené emellett, hogy a magyarországi bankautomatákból való egyszeri készpénzfelvétel felső mértéke 75 ezer forintnál nem lehet kevesebb.

Az is része az indítványnak, amiről Rogán Antal nyilatkozott a hét folyamán, vagyis hogy 500 millió forintos bírsággal sújthatná a jegybank az ingyenes készpénzfelvétel szabályait megszegő pénzintézeteket.