Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Perel a TASZ Paks miatt

2014.02.03. 11:32

A kormány megtagadta azt az adatigénylést, amelyet az Energiaklub beadott, így a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseletével a civil szervezet keresetet nyújt be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) szemben a szerződés mögött álló részletekért, számításokért – derül ki a TASZ közleményéből.

Az Energiaklub adatigénylése a magyar-orosz találkozón megkötött megállapodásra irányult, ez a magyar állam nevében Németh Lászlóné által aláírt szerződés péntek óta az Országgyűlés honlapján elérhető. Három másik szerződésben magyar és orosz cégek a szerződő felek, ezek kiadásáért külön adatigénylést nyújtott be a szervezet. A többi kérdés a kormány által végzett előzetes számításokra, kockázati elemzésekre és az Európai Bizottsággal való tárgyalásra vonatkozott, valamint a Nukleáris Energia Kormánybizottság üléseinek részleteire.

Melyik közérdek?

Az NFM elutasító levelében nem tért ki külön-külön az egyes kérdésekre, hanem általánosságban arra hivatkozott, hogy azért nem adja ki az adatokat, mert azok a megállapodás előkészítését, tehát a döntés megalapozását szolgálták és ezért tíz évig titkosak.

A TASZ szerint ez azonban így nem fedi a valóságot, mert a döntés megalapozását szolgáló adatokat nem kell titokban tartani, hanem a szerv vezetőjének lehetősége van úgy dönteni, hogy nem teszi azokat megismerhetővé. Döntése azonban nem egyéni belátásán múlik, azt a törvény korlátok közé szorítja:

a közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítése kizárólag abban az esetben tagadható meg, ha a megtagadás alapjául szolgáló közérdek nagyobb súlyú a közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítéséhez fűződő közérdeknél.

Már megvolt a döntés

A TASZ szerint az NFM válasza azt sem veszi figyelembe, hogy a szerződéseket aláírták, tehát a döntés megszületett. Ilyenkor ugyanis a törvény tovább korlátozza az adatkezelő lehetőségeit abban, hogy ne adja ki az információkat. Ezt a szabályt arra találták ki, hogy egy nagyon kezdetleges vázlatot az állami szervnek ne kelljen kiadnia és így ne váljon nevetség vagy befolyás tárgyává. Ha már meghozta a döntést a szerv, akkor csak abban az esetben tagadhatja meg az adatigénylés teljesítését, ha az veszélyeztetné a törvényes működési rendjét, álláspontjának szabad kifejtését.

A TASZ szerint a szakmai szervezetek, állampolgárok szabad véleménynyilvánítását jelenleg az akadályozza, hogy nincsenek kellő információ birtokában ahhoz, hogy értékelni tudják ezt a rendkívüli horderejű eseményt.