Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Titokzatos új tulaj a milliárdos magyar cégben

2014.02.13. 08:13 Módosítva: 2014-02-14 18:01:10

"A cikk azt a hamis látszatot kelti, hogy a Polony István felügyelőbizottsági és igazgatósági tagságot vállalt Varga Zoltán cégében, az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben. Ehelyett a valós tény az, hogy Polony István nem tölt be és korábban sem töltött be semmilyen tisztséget Varga Zoltán egyetlen cégénél sem” - ezt közölte velünk a cikk megjelenése után Varga Zoltán ügyvédje. 

Az energetikában eddig kevéssé ismert Polony István cége vette meg a több tízmilliárd forint értékűre tartott Olajterv Vagyonkezelő Zrt. többségi részét Pap Gézától, az egyik legvagyonosabb magyartól - hivatkozik a Népszabadságra a Napi.hu.

Pap Géza a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2013 alapján 52 milliárd forintra becsült vagyonával a tizenegyedik legtehetősebb magyar üzletember, amelynek nagy részét az Olajterv többségi részedése teszi ki.

Jól megy a cégnek

Az Olajterv, amelynek jogelődjét 1963-ban alapították tervezési munkálatokra, 2000-ig a Mol leányvállalata volt. A cég jelenleg is építik a magyar-szlovák gázvezeték honi szakaszát. Az Olajterv Vagyonkezelő csoportszintű árbevétele 2011-ben közel 70 milliárd forint volt. Tulajdonosai akkor 17 milliárd forint osztalékot vettek fel, a jóval szerényebb 2012-es év után is jutott osztalékra.

Az idei év eddigi, alighanem legnagyobb cégügyletéről további részletek egyelőre nem ismertek. Pap a lapnak csupán annyit mondott, hogy ez magánügy. Ismerői szerint a volt többségi tulajdonos, a szakma doyenje 71 éves korára tekintettel vált meg részétől. Polony a cégiratok szerint tavaly októberben jelent meg az Olajtervnél. Cége, az LMH Holding néhány nappal decemberi megalapítása után vette meg Pap cégétől, a 62 százalékot tulajdonló Advoiltól a többségi részt.

A váltás a különböző az energetikai vezeték- és gépgyártástól a tervezésen át számos területen tevékenykedő, az elmúlt tíz év során számtalan szakcéget magába olvasztó Olajterv-csoport vezetőségében is megmutatkozik: az új tulajdonos Polony az Olajterv elnök-vezérigazgatója lett.

Cégén keresztül továbbra is az Olajterv Vagyonkezelő résztulajdonosa Tóth József, az eddigi elnök. Fia, Tóth Balázs pedig vezérigazgatóból vezérhelyettes lett. A Népszabadság információi szerint a kiterjedt energetikai kapcsolatrendszeréről ismert Tóth József azért vált meg az elnöki tisztségtől, mert a világ energetikai csúcstalálkozóit szervező World Petroleum Congress elnöki posztjának várományosa. Úgyszintén kistulajdonos marad a korábbi cégbeolvadások nyomán részesedést szerző Seszták család.

Polony István az 1997-es alapítás idején feltűnt a tanácsadással foglalkozó Carnationben - melynek 2005-2007 között is igazgatósági tagja volt -, társként megjelenik orvos édesapja cégeiben. 2009-ben felügyelőbizottsági, 2010-ben igazgatósági tagságot vállalt a szerteágazó befektetéseiről ismert Varga Zoltán cégében, az Orbán-kormány pályázatain is sikerrel induló Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben. Az interneten fellelhető számos tudósítás szerint fanatikus sportember hírében áll, versenyszerűen kerékpározik és hosszútávfutó - írta a lap.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft