Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy lépéssel közelebb a magyar palagázhoz

2014.03.03. 17:07

Elkezdte egy a korábbiaknál elérhetőbb, kevésbé mély palagázlelőhely próbafúrásait a kanadai Falcon a makói térségben, írja a Napi.hu.

A Falcon Oil & Gas Ltd., a magyar TXM Olaj- és Gázkutató Kft. kanadai tulajdonosa bejelentette, hogy elkezdte a teszteket a Kútvölgy-1 kúttal. Ez az első fúrás abból a háromból, amelyeket a NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE JSC finanszírozásával hajtanak végre, annak érdekében, hogy felderítsék az "Algyő Formáció" gázkincsét. Ez szerepel a Falcon magyarországi tevékenységi engedélyében.

A teszt pontos célja, hogy meghatározzák a gázkészlet minőségét és a kitermelés mennyiségének lehetőségét. A munkálatok előreláthatóan három hónapig tartanak. Az Algyő Formáció viszonylag keskeny gázlelőhely 2300 és 3500 méteres mélység között. Ez óriási előny, ugyanis a Falcon korábban ennél jóval mélyebb, 6000 méteres mélységben levő mezőket tesztelt a makói térségben, amelyek kitermelése technikailag jóval macerásabb.

Az RPS Energy tanácsadó cég 2013 januárjában hozta nyilvánosságra első becslését az említett vékony algyői lelőhely gázvagyonáról. Ebből az derül ki, hogy a Falcon nagyjából tíz ponton összesen 16,1 milliárd köbméter gáz feltárásával számol, amelyek elérésének geológiai valószínűsége (GPoS) tíz százalék.