Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Egy lépéssel közelebb a magyar palagázhoz

2014.03.03. 17:07

Elkezdte egy a korábbiaknál elérhetőbb, kevésbé mély palagázlelőhely próbafúrásait a kanadai Falcon a makói térségben, írja a Napi.hu.

A Falcon Oil & Gas Ltd., a magyar TXM Olaj- és Gázkutató Kft. kanadai tulajdonosa bejelentette, hogy elkezdte a teszteket a Kútvölgy-1 kúttal. Ez az első fúrás abból a háromból, amelyeket a NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE JSC finanszírozásával hajtanak végre, annak érdekében, hogy felderítsék az "Algyő Formáció" gázkincsét. Ez szerepel a Falcon magyarországi tevékenységi engedélyében.

A teszt pontos célja, hogy meghatározzák a gázkészlet minőségét és a kitermelés mennyiségének lehetőségét. A munkálatok előreláthatóan három hónapig tartanak. Az Algyő Formáció viszonylag keskeny gázlelőhely 2300 és 3500 méteres mélység között. Ez óriási előny, ugyanis a Falcon korábban ennél jóval mélyebb, 6000 méteres mélységben levő mezőket tesztelt a makói térségben, amelyek kitermelése technikailag jóval macerásabb.

Az RPS Energy tanácsadó cég 2013 januárjában hozta nyilvánosságra első becslését az említett vékony algyői lelőhely gázvagyonáról. Ebből az derül ki, hogy a Falcon nagyjából tíz ponton összesen 16,1 milliárd köbméter gáz feltárásával számol, amelyek elérésének geológiai valószínűsége (GPoS) tíz százalék.