Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hernádi eltűnt az Interpol körözési listájáról

2014.03.03. 15:57
Lekerült Hernádi fényképe az Interpol nemzetközi körözési listájáról, ami szinte biztosan azt jelenti, hogy a horvátok visszavonták a feljelentést. Ezzel párhuzamosan a Mol már nem is akarja olyan bőszen eladni az INA-t az oroszoknak. A Mol szerint a két dolognak semmi köze egymáshoz.

Nincs rajta az Interpol körözési listáján Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója – legalábbis nem található a nemzetközi elfogatóparancsokat is közzé tevő honlapon. A hely megvan, de a Mol vezérének fényképe és adatai helyett egy csak adatok nélküli űrlapcsonk töltődik be, vette észre a Hvg.hu.

Hernádi Zsolt ellen azt követően adták ki a körözést, hogy a tavaly szeptember 25-ig nem jelent meg Zágrábban a gyanúsítotti kihallgatásán. A Mol vezetőjét a horvátok azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a horvát olajipari cég, az INA irányításában.

Hét és fél év nem jogerősen

A Mol-vezér körül egyre izzasztóbb lett a helyzet, a horvát bíróság ugyanis elsőfokú, nem jogerős döntésében már „kétséget kizáróan bizonyítottnak látta”, hogy Ivo Sanader ötmillió euró kenőpénzt kapott az INA menedzsmentjogainak átengedéséért, a Mol-ügyért 7 és fél évet rótt ki a horvát bíróság a volt kormányfőre.

191yyjv2b76gapng.png

Miután Hernádi nem jelent meg a kihallgatásán, a zágrábi megyei bíróság ügyészségi kezdeményezésre elrendelte előzetes letartóztatását. Az elnök-vezérigazgató ezt követően került fel az Interpol körözési listájára, sőt, mivel Horvátország júliustól EU-tagországgá vált, a zágrábi hatóságok európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene.

Titkos betegsége lett

Az ügy azonban kezdett kissé egyértelműbbé válni, amikor kiderült, hogy a vád koronatanúja, Robert Jezic nem fizeti be azt az 5 millió eurót, amivel Hernádi állítólag megvesztegette. Pedig már 2012 októberében megígérte, hogy 30 napon belül befizeti, de azóta is húzza az időt. Ráadásul beteg is lett: egy svájci kórházban ápolják, és orvosai szerint hosszú ideig nem is lehet vele kapcsolatba lépni. 

A Mol és horvát állam tavaly év vége óta folyamatosan tárgyal az INA jövőjéről, valószínűleg ennek lehet egy újabb lépcsője, hogy Hernádit levetették az Interpol-listáról. A vonatkozó jog szerint ugyanis a körözést vissza kell vonni, mihelyt elrendelésének oka megszűnt.

Ez azt jelenti, hogy a körözési listáról három esetben lehet lekerülni: ha az illető meghalt, ha elkapták, illetve ha a nemzetközi elfogató parancsot kiadó szerv visszavonja azt. Mivel Hernádi él, és amíg Magyarországon van, a horvátok nem tehetnek ellene semmit, így csak az utolsó eshetőség maradt. 

Bejöhetett az ijesztgetős taktika, ugyanis még korábban végig arról kommunikált a Mol, hogy ők eladnák az INA-t bárkinek, ami potenciálisan csak az oroszokat jelenthette. Most viszont már olyan nyilatkozatokat adnak, hogy szívesen meg is tartanák a horvát olajcéget. Szollár Domokos, a Mol szóvivője viszont az Indexnek cáfolta, hogy a két ügy kapcsolatban lenne egymással.