Jácint
17 °C
31 °C

Orbán: Paks felfüggesztése nem került szóba

2014.03.21. 11:12

Az Oroszországgal szemben alkalmazandó büntetőintézkedések harmadik körével, az esetleges széleskörű gazdasági szankciókkal kapcsolatban nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi atomerőmű bővítésében, és nem is fog – jelentette ki az MTI kérdésére pénteken, az uniós csúcs második napjára érkezve Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország már a válság kitörésekor felmérte, milyen következményekkel járna egy szankció vagy a kereskedelem befagyasztása a magyar ipar különböző ágazataira.

Mi már megvizsgáltunk mindent.(...) Mi a saját számainkat ismerjük

– mondta a miniszterelnök.

21 embert tiltanak ki

Az Európai Unió állam- és kormányfői a csúcstalálkozó csütörtöki napján, éjszakába nyúló megbeszéléseket követően arra jutottak, hogy 12 személlyel bővítik azt a jelenleg 21 nevet tartalmazó listát, amellyel beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el az Ukrajna területi egységét és szuverenitását veszélyeztető személyekkel szemben.

Emellett lemondták a júniusra tervezett EU-orosz csúcstalálkozót, és a tagállamok kétoldalú csúcstalálkozói is elmaradnak. Egy diplomáciai forrás az MTI-nek elárulta, hogy a 12 nevet úgynevezett a tagállamok képviselőinek hallgatólagos beleegyezésével fogadják el péntek délig, és ha senki nem emel kifogást ellenük, akkor hatályba lép, amint a bővített lista megjelenik az Európai Unió hivatalos közlönyében.

Ezenkívül a tagállamok vezetői hivatalosan megbízták az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogy a gazdaság mely területein, milyen széleskörű büntetőintézkedések vezethetők be Moszkvával szemben abban az esetben, ha a konfliktust nem sikerül békés eszközökkel rendezni, vagy ha Oroszország bármilyen további lépést tesz Ukrajna destabilizálására..