Putyin megfenyegette Európát

2014.04.10. 16:34
Kritikus helyzet alakult ki szerinte, ami "hatással lehet" az európai gázellátás-biztonságra. Illetve Oroszország meg nem nevezett "speciális lépésekre" kényszerülhet a jövőben.

Vlagyimir Putyin levelet küldött az európai országok vezetőinek. Ebben figyelmezteti őket, hogy az Ukrajna késedelmes fizetései  kapcsán "kritikus helyzet" alakult ki, írja a BBC. Putyin a levelében azt is írja, hogy ez a kritikus helyzet "hatással lehet" az európai gázszállításokra.

Emellett lehet, hogy Oroszország "speciális lépéseket" kell, hogy meghozzon. Ezeket a speciális lépéseket azonban nem akarta kifejteni a levélben. 

Putyin a levelében arról is ír, hogy Ukrajna a csőd felé száguld, és hogy a tárgyalások során Oroszország hiába próbált érdemi konzultációt folytatni, ez nem vezetett eredményre. Most pedig olyan hangokat hallanak, hogy csökkentség az ukránok gázárát, mivel azok megemelése egyesek szerint politikai természetű . Szerinte az embernek az az érzése támad, hogy "az európai partnerek egyedül Oroszországot teszik felelőssé Ukrajna gazdasági válságáért".

Emellett az európai országokat hibáztatja, amiért megveszik az ukrán élelmiszereket és ásványkincseket, és közben eladják az ukrán embereknek a magas technológiájú gépeiket és vegyipari termékeiket, amitől az ukrán fizetési mérleg negatív lesz. Az "egyenlőtlen kereskedelem" pedig megnehezíti, hogy az ukrán állam kifizesse az oroszok felé fennálló adósságát.  Majd felszólítja az európai országok pénzügyminisztereit, gazdasági- és energiaügyi minisztereiket, hogy azonnal kezdjenek tárgyalásokat Oroszországgal "az ukrán gazdaság stabilizálása" érdekében.  

Számítani kezdett minden korábbi hitel

Az MTI korábban arról írt, hogy  Vlagyimir Putyin államfő szerdán a kormány több tagjával folytatott megbeszélést, amelyen részt vett egyebek között az Gazprom gázipari cég egyik vezetője is. Dmitrij Medvegyev kormányfő azt mondta, hogy Ukrajna teljes tartozása Oroszországgal szemben 16,6 milliárd dollár (nagyjából 3520 milliárd forint).

Brutálisan megemelték a gáz árát az ukránoknak

A Gazprom Janukovics megbuktatása óta megint 400 dollár felettiösszeget kért Ukrajnától az oda szállított földgáz ezer köbméteréért a két hónapja érvényben lévő, kedvezményes 268,5 dollár helyett. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő korábban arról beszélt, hogy azért nem kap Ukrajna több kedvezményes gázt, mert nem fizették ki határidőre a számláikat. Vlagyimir Putyin kedden beszélt arról, hogy az ukránok előre is fizethetnének a gázért. Ukrajna ezután döntött úgy, hogy nem vesz több gázt az oroszoktól.

 Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy ezen belül 2,238 milliárd dollár az ukrán gáztartozás. Az illetékes elmondása szerint Ukrajna a novemberben és decemberben importált orosz földgáz árának csak egy töredékét rendezte, a decemberben nyújtott orosz hitelből a teljes januári és részben a februári gázszámlát kifizette. Kijev a márciusban szállított földgáz 526,1 millió dollár értékéből még semmit sem rendezett.

A kormányülésen részt vett Vitalij Markelov, a Gazprom orosz gázipari cég elnökhelyettese, aki elmondta, hogy Ukrajna földalatti tározóiban 6,5 milliárd köbméter földgáz maradt. A tél kezdetére Ukrajnának 11,5 milliárd köbméter fölgázzal kell feltöltenie a tározóit. Orosz számítások szerint ez 4-5 milliárd dollárba kerül majd Kijevnek.

Nem támogathatják őket a végtelenségig

Ugyancsak a szerdai találkozón Anton Sziluanov pénzügyminiszter elmondta, hogy Ukrajna azzal kereste meg Oroszországot, hogy vásároljon fel 3 milliárd euró értékű ukrán kötvényt. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy ukrán kollégája további támogatásért fordult Oroszországhoz, amely "az események ismeretében" dönt a kérdésről.

Vlagyimir Putyin a maga részéről egyebek között azt mondta, hogy "Oroszország jelenleg is több százmillió dollár szubvencióval támogatja az ukrán gazdaságot, de ez nem tarthat a végtelenségig". Arra kérte egyben a kormányt és a Gazpromot, hogy ukrán illetékesekkel később sorra kerülő konzultáció előtt ne alkalmazzák Ukrajnával szemben azt, hogy előre kérik a szállítandó gáz árát, amit egy 2009-ben kötött megállapodás alapján tehetne meg. Vlagyimir Putyin ugyanakkor nem zárta ki az intézkedés bevezetését, ha Kijev nemet mond arra, hogy leüljenek tárgyalni az adósságról.