NFM: Biztosan lesz nálunk gáz

2014.04.11. 12:24

Az ország biztonságos földgázellátása szavatolt, a jelenlegi kereskedelmi szerződések garantálják a Magyarországra irányuló földgázszállítás zavartalanságát - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI megkeresésére.

Annak kapcsán szólaltak meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő levelet küldött az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek az ukrán gázadósság miatt kialakult "kritikus helyzetről" és annak lehetséges negatív hatásairól az Európába Ukrajnán keresztül továbbított gázra.

Az NFM írásos válasza szerint a magyarországi földgáztárolók megkezdték a következő téli időszakra való felkészülést, és részlegesen átálltak a betárolásra.

A rendelkezésre álló kereskedelmi és biztonsági földgázkészletek már a jelenlegi, összesen 1,3 milliárd köbméteres szint mellett is több hónapra elegendőek a biztonságos ellátáshoz, figyelembe véve az egyre javuló időjárási körülmények miatti mérsékelt felhasználást - hangsúlyozta a tárca.

A tárolókon túl Magyarország az alternatív földgázszállítási útvonalakra és a hazai termelésre is számíthat - tette hozzá válaszában az NFM.

Magyarország készen áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, ennek technikai feltételei adottak - mondta Martonyi János külügyminiszter, amikor csütörtökön fogadta Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettest. A Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető azt is elmondta vendégének, hogy Magyarország változatlanul kiáll Ukrajna területi egysége mellett.