Aláírták az orosz-kínai gigagázszerződést

2014.05.21. 14:13
30 évig évi 38 milliárd köbméter földgázt ad el Kínának a Gazprom, ez történetüknek legnagyobb megállapodása. Az ár üzleti titok, de a kínaiak más kedvezményeket, például bányajáradéki kedvezményt is kapnak majd.

Aláírták a 30 évre szóló orosz-kínai földgázszállítási szerződést szerdán Sanghajban - hivatkozik az Interfaxra az MTI.

A Gazprom orosz állami energetikai cég és a kínai állami kőolaj- és földgázvállalat, az CNPC vezetői az évi 38 milliárd köbméter orosz földgáz Kínába szállításáról szóló megállapodást Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai államfő jelenlétében szentesítették kézjegyükkel.

A bejelentést követően 2 százalékkal nőtt a Gazprom részvényeinek ára a moszkvai tőzsdén.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az orosz-kínai gázszállítási szerződés értéke 400 milliárd dollárt (mintegy 89 ezer milliárd forint) tesz ki. Miller az orosz földgáz köbméterenkénti árát azonban nem fedte fel arra hivatkozva, hogy az üzleti titok. Arról említést tett, hogy a szerződésben úgynevezett bányajáradéki adókedvezményről is szó van. (Oroszországban az ásványi anyagok kitermelését végző cégeknek kell bányajáradéki adót fizetniük.)

A Gazprom vezérigazgatója hozzátette, hogy minden elvi kérdést rendeztek kínai partnerükkel, és a Sanghajban aláírt szerződés a cég legnagyobb megállapodása. Ilyet más céggel még nem kötöttek.

A Kínába irányuló orosz földgázexportról szóló megállapodásról több mint tíz éve kezdtek tárgyalni. A szerződés szerint a Gazprom 2018-tól szállítja az évente 38 milliárd köbméter földgázt Kelet-Szibériából Kínába, amely a kelet-ázsiai ország jelenlegi éves fogyasztásának nagyjából a negyede. A csővezeték építését még nem kezdték meg.

Korábbi hírek szerint a Gazprom és a CNPC sokáig nem tudtak megállapodni a Kínába menő földgáz áráról. Moszkva szeretne évi legalább 10 dollárt kapni egymillió brit hőegységenként (BTU), ez nagyjából 350 dolláros árat jelent ezer köbméterenként. Nem hivatalos információk szerint Peking átszámítva kicsivel több mint 300 dollárt fizet a Türkmenisztánból érkező földgáz ezer köbméteréért.

Oroszország arra törekszik, hogy diverzifikálja gázexportját. Különösen azóta, hogy az ukrajnai válság miatt a Gazprom európai ügyfelei alternatív földgázbeszerzési források után néznek.

Az Európában fölhasznált gáz egyharmada orosz import, ennek fele Ukrajnán keresztül jut el a vevőkhöz. Az Európába irányuló szállításokból származik a Gazprom bevételeinek 80 százaléka.