Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Milliárdos Rosznyeft-BP üzletet ütöttek nyélbe

2014.05.26. 16:09

Több milliárd dolláros ügyletet kötött a BP brit energiaipari konszern a Rosznyefty orosz állami vállalattal – írja az MTI. A megállapodást a hét végén írta alá Bob Dudley, a BP vezérigazgatója és Igor Szecsin, a Rosznyefty vezére, Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségese.

Oroszország ukrajnai politikája miatt nyugati országok számos orosz politikust, gazdasági vezetőt és vállalatot sújtottak szankciókkal, többek között a külföldi vagyonuk befagyasztásával, illetve beutazási tilalommal. Igor Szecsin szerepel az amerikai szankciós listán, de a Rosznyefty konszernt egyelőre nem érintik a büntetőintézkedések.

Az ügylet értelmében a BP és a Rosznyefty közösen fog palaolajat kitermelni a Volga-Urál régióban. Az e célra létrehozott projektcégben a Rosznyefty 51 százalékos, a BP 49 százalékos tulajdonos lett. A két konszern már régebb óta szoros szövetségese egymásnak; egy több milliárd dollár értékű részvénycsere-ügylettel a BP 20 százalékos résztulajdonos az orosz cégben.

Hírek szerint politikai nyomás nehezedett a BP, a brit-holland Shell és a francia Total vezéreire, hogy ne vegyenek részt a szentpétervári gazdasági fórumon, ennek ellenére mindhárom vezető részt vett a tanácskozáson.