Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kilenc hónapos csúcson az olaj ára

2014.06.13. 11:02

Kilenc hónapos csúcsra emelkedett péntek délelőttre az északi-tengeri Brent és az amerikai WTI olaj ára a nemzetközi piacokon az Irakban zajló harcok miatt – írja az MTI. Péntek délelőtt a Brent hordónkénti ára 114,30 dollár, a WTI olajé pedig 107,45 dollár volt. 2013 szeptembere óta nem volt ilyen magas az olajár.

Irakban iszlamista fegyveresek kedden elfoglalták Moszult, az ország második legnagyobb városát, és azóta folyamatosan nyomulnak tovább délre, Bagdad felé. Ezzel párhuzamosan az ország északkeleti felét irányító kurdok teljesen átvették az irányítást Kirkukban, amely az olajtermelés egyik fontos központja.

Piaci elemzők szerint eddig az események nem zavarták meg az olajkitermelést, de nagyon aggódnak a befektetők, hogy az egyre délebbre tolódó harcok nem hagyják érintetlenül az olajipart sem. 

Irak a világ nyolcadik legnagyobb olajkitermelője, és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legfontosabb tagja Szaúd-Arábia után. Irak az elmúlt hónapokban nagyon fontos exportőrré vált, mert gyorsan sikerült növelnie a termelését, és így pótolta a Nigériában és Líbiában kieső termelést.

Egyes elemzők szerint a Brent ára 115 dollár, a WTI ára 112 dollár körül stabilizálódhat a következő két hétben. Mások viszont attól tartanak, hogy amennyiben ennél tovább drágulnak, a 130 dollár körüli árak már komoly kockázatot jelentenek a világgazdasági növekedés stabilitására, amely egyébként is elég ingatag. Az OPEC szerdai állásfoglalása szerint megfelelő a világszerte felhalmozott olajkészletek mérete.