Csúcstalálkozó zajlott nálunk

2014.06.18. 15:48 Módosítva: 2014.06.18. 15:53

Kedd este érkezett Magyarországra egy energetikai kérdésekben komolyabbnak számító amerikai delegáció. Carlos Pascual energiaügyi különmegbízott és Hoyt Yee, az USA Közép- és Dél-Európáért felelős külügyi helyettes államtitkára mellett még számos vezető energetikai tanácsadó tartozott a csapatba, "Közép- és Délkelet-európai Energiabiztonsági Fórum" címmel tartottak megbeszéléseket.

Ahogy korábban megírtuk, eközben épp úgy alakult, hogy Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter is épp Magyarországon tartózkodott. Ő hivatalosan Navracsics Tiborral találkozott, a megbeszélés témáját azonban már titkosnak minősítették.

Túl sok konkrétum egyébként a találkozó után tartott sajtótájékoztatón sem derült ki, Carlos Pascual az amerikai követségen tartott eseményen azt mondta, a megbeszélésen az érintett országok diverzifikációs lehetőségeiről és az ukrán ellátás lehetőségeiről esett szó. Ukrajnába rajtun keresztül is szállíthatnak némi gázt, persze nem a miénket, mi csak továbbpumpálnánk az Európából érkező szállítmányokat. 

Magyarországgal kapcsolatban még megvitatták, hogy Horvátország, és ezen belül az LNG milyen szerepet játszhat a gázellátásunkban, illetve a Romániába és Szlovákiába menő transzferkapacitásaink voltak érdekesek. Szó esett még a regionális infrastruktúrafejlesztések szükségességéről, az Európai Bizottság európai energiabiztonsági stratégiára vonatkozó javaslatáról és az EU szomszédjaival való együttműködés fontosságáról.

Ezért megy a nagy hűhó

Külön hírszerzés

Jó tudni, hogy az Egyesült Államokban olyan komolyan veszik az energiaügyi döntések előkészítését, hogy külön hírszerző szervezetet tartanak fenn ezért.

Az OICI együttműködik az állam többi hírszerző testületével, de külön fókuszál az energiaügyi, különösen nukleáris energiával és a potenciális tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos információkra.

A Gazprom a hét elején jelentette be, hogy Ukrajna csak akkor kap gázt Oroszországtól, ha előre fizet érte, és leállította a gázexportot Ukrajnának. A leállás és a Testvériség gázvezetéken történt robbanás egyelőre nem okozott fennakadásokat Magyarország földgázellátásában.

A Gazpromtól azonban nem győzték hangsúlyozni, hogy az ukránok büntetése közben Oroszország a megrendelt gázmennyiséget továbbra is szállítja európai partnereinek, és azt a Naftogaz kötelessége eljuttatni az orosz-ukrán tranzitszerződés alapján a célállomásig.

Most még nem csapolják meg, ősszel már inkább

Szergej Pravouszov, az orosz nemzeti energetikai intézet vezérigazgatója szerint Ukrajna egyelőre nem fogja megcsapolni a gáz tranzitvezetéket. Saját kitermelése és a földalatti tározókban felhalmozott tartaléka elegendő a nyári ellátásra. „Őszre azonban nehézségei támadhatnak a fogyasztók ellátásában, így lehetséges, hogy a Naftogaz akkor majd kivesz a tranzitszállításokból saját igényeinek kielégítésére" – nyilatkozta az orosz szakértő.  • Hírek
  • Bankszámla