A norvégok ipari innovációval támadják épp a kormányt

2014.07.09. 10:07 Módosítva: 2017.01.12. 12:05

Zöld ipari innováció program 90 pályázójából 28-an nyertek összesen 6,5 milliárd forintot a Norvég Alaptól.  Olyan projekteket választottak ki, amelyek hozzájárulnak a zöld vállalkozások versenyképességének erősítéséhez, a meglévő iparágak zöldebbé tételéhez és a zöld innovációk elterjesztéséhez.

A támogatás levezenylője a gödöllői Szent István Egyetem volt. Náluk meg lehet nézni, hogy ebből a pénzből elvileg fejlesztenek majd napelemfarm-tisztító robotot, különböző vízszűrőket, alumíniumhab gyártást, olajszennyezés elleni kármentési eljárásokat és egyebeket. 

A Zöld ipari innovációs program elsődleges célja ugyanis, hogy növelje Magyarországon a környezetbarát technológiák használatát, csökkentse a hulladék mennyiségét és a levegő, víz, talaj szennyezésének mértékét. 

Jó tudni, hogy a Zöld ipari innováció pályázatra még azelőtt kellett leadni a jelentkezéseket, mielőtt Lázár János megpróbálta volna átvenni az egész program koordinálását. 

Az ellenség, akinek a pénzét osztanák Csepreghyék

Ez ugyanis az az alap, amitől Csepreghy Nándor elvenné a pénzt, mert szerinte helyénvalóbb lenne, ha a Miniszterelnökség oszthatná szét. Majd Lázár János durván leteremtette a norvég nagykövetet, mivel voltak olyan emberek, akik az alap civil részét koordináló szervezetben dolgoztak, és korábban vagy később LMP-tagok is voltak. Lázárék szerint így nyilvánvaló, hogy gyakorlatilag az LMP-t támogatták. Aztán megfenyegették őket, hogy majd rájuk küldik a KEHI nyomozóit, bár azt elvileg nem is tehetnék meg

Az alap két csatornán folyósít támogatást Magyarországnak. A 40 milliárdos csomag az EU újabban csatlakozott országainak fejlesztését szolgálja. További 4 milliárd forintot a Norvég alap brüsszeli szervezete oszt közvetlenül civil szervezetek támogatására, az Ökotárs alapítványon keresztül. Ezt támadta meg Lázár János.

Norvégia időközben elzárta a nagyobb összeget csorgató pénzcsapot, mivel a kormány átláthatatlan módon szervezte át a pénzek elosztását. Röviden, leegyszerűsítve: minden pénz elosztásáért Lázár János lett a felelős. Ezeket a mostani pályázathoz hasonlóan viszont a magyar állam fogja előfinanszírozni addig, amíg meg nem győzik a norvégokat, hogy átlátható az átszervezett pályázati döntéshozatalunk.

A kisebbik összeget, amely közvetlenül Brüsszelen keresztül érkezik, azonban továbbra is utalják az alapból. Lázár ezt a pénzt is szerette volna az irányítása alatt tudni, de azzal is megelégedett volna, ha a norvégok beszüntetik a folyósítását.

A kormánytól független civil társadalom számára fontos pénzeket Lázár kérése ellenére sem fagyasztotta be az alap.