Az NFM a rezsicsökkentést védte az 500 milliárddal drágábban vett céggekel

2014.08.14. 16:16

A napokban bírósági határozat miatt ki kellett adnia az államnak az E.On államosítását megalapozó független és állami értékeléseket, számításokat. Ezekből az derült ki teljesen világosan, hogy tényleg sokkal drágábban vettük meg a cégeket, mint amennyit reálisan értek, a nemzeti vagyonkezelő szerint szabálytalan volt már az előkészítés is, és felvetődik a tiltott állami támogatás kérdése. A 260 milliárdos vásárlás valójában 465 milliárdba került, a tárolókat pedig azért vették meg, hogy egy részüket bezárják.

Az NFM minderre azt válaszolta az az MTI-nek, hogy szerintük "az energiapiac terén sem megengedhető, hogy Magyarország külföldi érdekeknek legyen kiszolgáltatva. A korábbi felelőtlen gyakorlattal szemben a jelenlegi kormány a nemzeti vagyon gyarapítása és a magyar családok ellátásbiztonsága szempontjából stratégiai fontosságú vagyonelemek visszaszerzése mellett kötelezte el magát."

Olynanokat is írtak, hogy "az E.ON gázüzletágának visszavásárlása újabb eszközt ad a magyar kormány kezébe, hogy a rezsicsökkentés eredményeit megvédhesse."

Olyna hosszú mondatokat is összeraktak, hogy "a gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték, mert a visszaszerzett földgáztárolók a legnagyobbak a térségben, így Magyarország évi 10 milliárd köbméter gázfogyasztásából 7 milliárd köbmétert magunk tudunk tárolni". Furcsa, hogy kimaradt, hogy az állam saját értékelése szerint is alapból be kéne zárni két, elképesztően veszteséges tárolót, az összes értékelés kiindulási pontnak vette. Az MVM azóta is tagadja, hogy egyáltalán gondolkoznának ilyesmin, inkább kérjük a veszteséget a nagy tárolókért. 

A végén pedig megfejelték mindezt azzal, hogy "az adásvételi tárgyalások során számos független vagyonértékelés történt a két társaság átvilágítása keretében, amelyek alátámasztották a tranzakció hosszú távú gazdasági indokoltságát. Az ügylet átlátható módon, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le."