Nyerhettek egy kis időt a horvátok

2014.10.03. 11:39

Az INA felügyelőbizottságának legutóbbi ülésén nem született döntés a finomítók jövőjéről - hivatkozik horvát médiaértesülésekre az MTI.

Előbb írjanak stratégiát

A testület több mint hétórás csütörtöki ülésén úgy határozott, mielőtt döntenének a sziszeki (Sisak) finomító jövőjéről, ki kell dolgozni a vállalat fejlesztési stratégiáját, ezen belül is az olajfinomító üzleti fejlesztésének stratégiáját.

A felügyelőbizottság a finomítók bezárásáról önállóan nem is dönthet, ebben az INA igazgatósága illetékes.

Egyszer úgyis be kell zárni a sziszekit

A horvát sajtó szerint Horváth Ferenc, a Mol Nyrt. feldolgozás-kereskedelem üzletágának ügyvezető igazgatójának korábbi tájékoztatásából világossá vált, hogy a Mol az INA finomítóit is a Mol-csoport egységes térségbeli műveleteinek keretében képzeli el, és megpróbál alkalmazkodni ahhoz, hogy Európában a finomítók többletkapacitása van.

A Reuters-nek korábban Horváth azt mondta, hogy a Mol az olasz Mantovában lévő finomítóját már átalakította logisztikai központtá, az INA-nak pedig a két veszteségesen működő finomítója közül csak az egyikben, a fiumeiben kellene konszolidálnia kapacitásait. Az ügyvezető igazgató azt is elmondta, hogy az INA finomítói valószínűleg a legkisebbek és legkevésbé versenyképesek Európában, a fiumei finomítónak pedig sokkal nagyobb esélye van versenyképessé válni a sziszekinél.

A horvát lapok szerint az új fejlesztési terveket a vállalat igazgatóságának, illetve az ügyvezető igazgatóknak kell kidolgozniuk. Ezzel sikerült ugyan egy kis időt nyerni a sziszeki finomító sorsáról hozandó döntésnek, de nem valószínű, hogy a magyar Mol eláll attól a tervétől, hogy bezárja - írják az újságok.