2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

A Mol szerint a sziszeki finomító menthetetlen

2014.10.10. 15:08

A Mol Nyrt. szerint nincs értelme pénzt és energiát fektetni a horvátországi Sziszekben található olajfinomító életben tartására - idézi a Jutarnji List Ferencz I. Szabolcsot, a Mol egyik ügyvezető igazgatóját.

A lap korábban egy 2012-ben készült, a nyilvánosság számára eddig ismeretlen INA-vizsgálatra hivatkozott, amely szerint a sziszeki finomító nyereséges, még öt évig nincs szükség a bezárására, s amíg a fiumei olajfinomító nem veszi át a Horvátországban kitermelt olaj feldolgozását, addig a sziszeki finomító nyereséges marad, fordította az MTI.

Az INA hétfőn nyilatkozatot adott ki, amely szerint a tanulmány rövidtávú, egyéves időtartamra szóló feltételezésekre alapoz, és semmi esetre sem vonatkoztatható ötéves időszakra.

Ferencz I. Szabolcs a pénteken közzétett nyilatkozatában ambiciózus szülők tehetségtelen gyerekéhez hasonlítja a sziszeki finomítót.

"A sziszeki finomítót nyereségesnek beállító úgynevezett titkos INA tanulmányt idéző horvát híradások hasonlatosak ama fiatal sportoló történetéhez, aki ugyan rendre az utolsó helyeken végez, szülei mégis vakon hisznek sikerében" - írta. Előbb-utóbb pedig valakinek szembesítenie kell a szülőket azzal, hogy nincs értelme tovább pénzt és energiát fektetni csemetéjük sportkarrierjébe.

"Az úgynevezett titkos tanulmányok is azt írják, amit az elfogult érintettek olvasni akarnak, függetlenül a finomító valós teljesítményétől. Így az INA vezetőségére hárul a szerep, hogy az INA és Horvátország érdekében szembesítsék a hiedelmeket a tényekkel" - közölte Ferencz I. Szabolcs.

A sziszeki finomító jövőjéről hosszabb ideje tart a vita. A horvát fél, illetve a zágrábi kormány nyilatkozatai szerint Horvátország mindent megtesz, hogy modernizálják az INA finomítóit Sziszekben és Rijekában, s növeljék termelési kapacitásukat. Ezzel szemben Mol, az INA legnagyobb tulajdonosa csak az egyik, a rijekai finomítót tartaná meg.