Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Rekordszintre táraz a Gazprom

2014.10.21. 07:34

Rekordszintre töltik fel a Gazprom földalatti gáztározóit a téli időszakra, hogy biztosítsák az oroszországi és európai fogyasztók megbízható ellátását - írja a Napi.hu.

Több mint 71 milliárd köbméternyi operatív tartalékot képeznek a Gazprom oroszországi tározóiban. Ez a mennyiség 2,1 milliárd köbméterrel több a tavalyinál és az orosz gázszektor történetében is a legnagyobb. Oroszországban a szokásosnál hidegebb tél várható az előrejelzések szerint.

Az orosz állami gázóriásnak Fehéroroszországban, valamint az év elején megszerzett örményországi leányvállalata révén Örményország területén is vannak földalatti tározói. A fehéroroszországi három tározóban mintegy 1 milliárd köbmétert, az örményországiban 122 millió köbmétert tudtak elhelyezni. Oroszországban 22 tározót használnak a 26-ból.

A Gazprom folytatja az európai országokban lévő tározókapacitás tervezett feltöltését is: eddig több mint 3,8 milliárd köbméter földgázt helyezett el saját földalatti tározóiban és a tervek szerint 5 milliárd köbmétert töltenek be azokba. Emellett a Gazprom más cégektől is bérel gáztározó kapacitást.

A tájékoztatás szerint az orosz energetikai cégnek a németországi Katharinában és Redenben, az ausztriai Haidachban, a szerbiai Törzsudvarnokon és a lettországi Incukalns nevű településnél lévő gáztározókban van részesedése.

Az MVM Csoport október 10-én kiadott tájékoztatása szerint a magyarországi tározók töltöttségi szintje megközelíti 65 százalékot, és Gazprom Exporttal megkötött szerződés keretében további legfeljebb 700 millió köbméternyi földgáz tárolható be a hazai tározókban.