Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Újra szállíthatunk gázt az ukránoknak

2014.11.11. 08:06

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak adott, az interneten közzétett terjedelmes interjúban Andrij Kobolev, az ukrán állami vállalat, a Naftohaz igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy úgy tudja, Magyarország azt tervezi, hogy felújítja az Ukrajnába irányuló gázszállításokat decemberre – írja az MTI.

Kobolev szerint jelenleg Szlovákia felől maximális, Lengyelország felől pedig "jó mennyiségben" áramlik a földgáz Ukrajnába, míg Magyarország irányából szünetel a szállítás.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé. Ezt megelőzően Magyarország felől - a maximálisan lehetséges 16,8 millió helyett - 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal magyarázta a szállítás leállítását, hogy a télre való felkészülés jegyében a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.

Orosz és ukrán hírportálok azonban akkori beszámolóikban rendre megemlítették, hogy a döntés előtt pár nappal Budapesten megbeszélést tartott Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

A magyar kormány érthető mechanizmussal ösztönözve úgy döntött, hogy leállítja a gázszállítást Ukrajnába. De a Gazprom orosz gázvállalatnak nagyon nehéz nyomást gyakorolnia az európai partnerekre az Ukrajnába irányuló gázszállítás kérdésében, és nem is volt ebben sikeres. Sikert csak Magyarországon értek el, de ez politikai döntés volt - mondta Kobolev.

Hozzátette, hogy aktívan dolgoznak a magyarországi gázszállítások felújításán. "A magyarok azt ígérik, hogy decemberre felújítják a gázszállítást" - tette hozzá a Naftohaz elnöke.