Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Nagyhatalom leszünk bioetanolban

2014.12.11. 08:41 Módosítva: 2014-12-11 08:41:55

60 százalékos kapacitásbővítést hajt végre dunaföldvári üzemében a Pannonia Ethanol, amivel Európa legnagyobb bioetanol gyártójává válik - állítja magáról a cég. A 33 millió eurós fejlesztéssel a teljes beruházás összege eléri a 200 millió eurót.

Az írországi székhelyű és Magyarországon, valamint Macedóniában beruházásokkal rendelkező Ethanol Europe Renewables Ltd (EERL) tulajdonában álló társaság a 33 millió eurós fejlesztést a Magyar Export-Import Bank 25 millió eurós beruházási hitelével valósította meg. A fejlesztés finanszírozásában részt vállalt a kanadai Cordiant Capital is.

A Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeme 2012 tavaszán kezdte meg működését, az eddig évente 280 millió literről a bővítés eredményeként 450 literre nő a megtermelt bioetanol mennyisége. A Pannonia Gold névre hallgató csúcsminőségű, fehérjében és ásványi anyagokban gazdag takarmány évente előállított mennyisége 200 ezer tonna volt, ez a szám a fejlesztéssel 325 ezer tonnára növekszik. A Pannonia Ethanol működésének kezdete óta évente 275 millió euróval, a kapacitásbővítés hatására pedig majd évi 450 millió euróval járul hozzá a magyar GDP-hez.

“Büszkék vagyunk arra, hogy meg tudtuk valósítani azokat az üzleti célokat, melyeket 2010-ben, az üzem építésének kezdetén kitűztünk, hogy sikerült szervesen kapcsolódnunk a helyi közösségekhez, és hogy közvetlenül és közvetve hozzájárulhattunk csaknem 2000 új munkahely megteremtéséhez” – foglalta össze Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol vezérigazgatója.

A Pannonia Ethanol a bioetanolt és a csúcsminőségű takarmányt 20 országba exportálja, amivel a hazánkban megtermelt kukoricából az ország határain belül teremt a nemzetközi piacon is versenyképes termékeket. A Pannonia Ethanol teljes tevékenysége hozzájárul Magyarország mezőgazdasági potenciáljának kiaknázásához. A gyártáskor alkalmazott technológia gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, ezzel szolgálva a klímavédelmet.

A bioetanol alkalmazása a közlekedésben azt jelenti, hogy 70 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mintha ugyanilyen mennyiségű energiát fosszilis üzemanyagokból kéne előállítani. Ez a jelenleg elérhető leghatékonyabb technológia a kibocsátás érdemi csökkentésére úgy, hogy közben a lakosság érdekei a közlekedési szektorban ne csorbuljanak.

A Pannonia Ethanol kizárólag génmódosítástól és hormonkezeléstől mentes kukoricát vásárol, amivel garantálni tudja az élelmiszerbiztonságot, a kiegyensúlyozott kereslettel pedig erősíti a helyi mezőgazdasági közösségeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?