Óriáshitelt kapott az MVM

2014.12.12. 14:52

Az Európai Beruházási Bank (EIB) összesen 218 millió eurónyi (67,4 milliárd forint) hitel ad Magyarországnak vasúti projektekre, illetve a Szegedi Lézerkutató Központ fejlesztéséhez. Százmillió eurós hitel jut az MVM Zrt.-nek is, írja a Napi.hu.

Az EIB kölcsöne segít rehabilitálni a vasúti szektort, amelyre összesen 1,2 milliárd eurót költenek. A Magyarország teljes területét érintő átalakítás során a transzeurópai közlekedési hálózathoz (TEN-T) tartozó, meglévő magyarországi vasútvonalak rehabilitációját és korszerűsítését, továbbá 42 darab motorvonat beszerzését biztosítják. A hálózat bizonyos részein ún. GSM-R forgalomirányító rendszert is kiépítenek, ami kapcsolatot teremt a vasúti dolgozók között, hatékonyabbá és biztonságosabbá téve így a vasúti közlekedést.

Az egyes vasúti nagyprojektek uniós támogatásához 65 milliárd forint költségvetési forrást kell biztosítania Magyarországnak önrészként, ehhez nyújt az Európai Beruházási Bank 57 milliárd forint hitelt. Az összeget várhatóan 2017 végéig hívjuk le és 25 év alatt törlesztjük vissza.

Az MVM-nek is jut hitel

Új, 100 millió euró keretösszegű beruházási hitelszerződést írt alá az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. is pénteken az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A hitel célja a magyar energetikai rendszer kulcsfontosságú elemeihez kapcsolódó 22 kiemelt beruházás finanszírozása - mondta el Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója. Az MVM-csoport az uniós hitel felhasználásával 53 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztést valósít meg.ű

A dokumentum aláírása előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés tartósságához elengedhetetlen a versenyképes energia és az energiabiztonság. A mindenkori magyar kormány kötelessége úgy garantálni Magyarország energiabiztonságát, hogy a versenyképesség és a fenntarthatóság szempontjait is érvényesíteni tudja - fogalmazott a miniszter.

Lézerprojektre is jut pénz

Az ún. "Extreme Light Infrastructure" (ELI) Szegedi Lézerkutató Központ tervezéséhez, építéséhez és kutatási nagyberendezéseinek beszerzéséhez uniós támogatáshoz kapcsolódó hazai önrész 10,4 milliárd forint, ezt teljes mértékben fedezi az EIB-től kapott forrás. Ezt az összeget is várhatóan teljes egészében lehívjuk 2017 végéig, a törlesztésre 20 év áll rendelkezésre.

Az ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) kutatási nagyberendezés elsődleges küldetése az, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját tegye hozzáférhetővé a hazai és a nemzetközi tudományos közösség számára. A kutatóközpontban üzemelő berendezések várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, hanem a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredményekhez járulnak hozzá.

Ők nem bóvlik, mint mi, ezért olcsón juthatnak pénzhez

Az EIB nem profitorientált szervezet, ezért a legjobb "AAA" minősítésének köszönhetően - nemzetközi tőkepiaci összehasonlításban - igen kedvező feltételekkel, hosszú futamidővel és kedvező kamatlábbal tud hitelezni. Az államkötvény-kibocsátáshoz képest így jelentős megtakarítást érhetünk el - írja közleményében az NGM.