Eszter, Eliza
EUR 382,84 Ft
USD 356,58 Ft
14 °C
24 °C

A mostani felére is eshet a benzinár

2014.12.23. 14:44
A szaúdi olajminiszter meglehetősen keményen fogalmazott a kartell stratégiáját illetően, Ali al-Naimi egy interjúban ugyanis elmondta, még akkor sem fogják csökkenteni kitermelésüket, ha az olaj ára 20 dollárig esik - írja a Financial Times. Ez a korábbi évekhez képest drámai stratégiaváltás a szervezetnél, aminek komoly következményei lehetnek a globális energiapiacra.

A szaúdi olajminiszter, mely lényegében az OPEC egyszemélyes vezére, meglehetősen őszintén beszélt legutóbb adott interjújában a kartell elképzeléseiről, írja a portfolio. Hangsúlyozta, a nemzetközi olajkartell stratégiájában jelentős változás történt, míg korábban az volt a cél, hogy magasan tartsák az olajárat, addig most a piaci részesedés védelme a legfontosabb, bármi áron.

Megjegyezte, elképzelhető, hogy sosem látunk majd újra 100 dolláros olajárakat a világban. Naimi kiemelte, Szaúd-Arábia és más közel-keleti országok is hosszú ideig képesek eltűrni, ha az olaj ára alacsony, nagyrészt az alacsony kitermelési költségeik miatt (jellemzően 4-5 dollár hordónként).

A szaúdi olajminiszter elmondta, azt szeretnék üzenni a világnak, hogy csak azok az országok érdemelnek részesedést az olajkitermelésben, melyek hatékonyan tudnak termelni.

A szaúdi olajminiszter szavai sok, egyébként pesszimista olajpiaci elemzőt is megleptek, nem csoda, hogy tegnap az olaj árfolyama a kezdeti emelkedés után ismét meredek esésbe váltott. Ma egyelőre enyhe korrekció látható, persze a WTI ezzel együtt is 56 dollár alatt van, a Brent pedig 60 dollárnál jár.

Kilátások

Ami a kilátásokat illeti, jövőre is várhatóan jelentős túlkínálat lesz az olajpiacon, hiszen a globális növekedési kép romlik, a kínálati oldal pedig csak lassan alkalmazkodik. Az OPEC esetleges kitermelés csökkentésével kapcsolatos várakozások pedig a szaúdi olajminiszter mostani szavai alapján véglegesen is kiárazódhatnak.

Ezek alapján minden esély megvan arra, hogy a mostaninál jóval alacsonyabb olajárakat lássunk az előttünk álló években. Az olajnál egyébként komoly veszélyforrást jelenthet ebben a környezetben a határidős spekulatív nettó vételi pozíciók jelenleg is magas aránya, ezek tömeges lezárása ugyanis erősítheti az eladói nyomást.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla