Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A mostani felére is eshet a benzinár

2014.12.23. 14:44
A szaúdi olajminiszter meglehetősen keményen fogalmazott a kartell stratégiáját illetően, Ali al-Naimi egy interjúban ugyanis elmondta, még akkor sem fogják csökkenteni kitermelésüket, ha az olaj ára 20 dollárig esik - írja a Financial Times. Ez a korábbi évekhez képest drámai stratégiaváltás a szervezetnél, aminek komoly következményei lehetnek a globális energiapiacra.

A szaúdi olajminiszter, mely lényegében az OPEC egyszemélyes vezére, meglehetősen őszintén beszélt legutóbb adott interjújában a kartell elképzeléseiről, írja a portfolio. Hangsúlyozta, a nemzetközi olajkartell stratégiájában jelentős változás történt, míg korábban az volt a cél, hogy magasan tartsák az olajárat, addig most a piaci részesedés védelme a legfontosabb, bármi áron.

Megjegyezte, elképzelhető, hogy sosem látunk majd újra 100 dolláros olajárakat a világban. Naimi kiemelte, Szaúd-Arábia és más közel-keleti országok is hosszú ideig képesek eltűrni, ha az olaj ára alacsony, nagyrészt az alacsony kitermelési költségeik miatt (jellemzően 4-5 dollár hordónként).

A szaúdi olajminiszter elmondta, azt szeretnék üzenni a világnak, hogy csak azok az országok érdemelnek részesedést az olajkitermelésben, melyek hatékonyan tudnak termelni.

A szaúdi olajminiszter szavai sok, egyébként pesszimista olajpiaci elemzőt is megleptek, nem csoda, hogy tegnap az olaj árfolyama a kezdeti emelkedés után ismét meredek esésbe váltott. Ma egyelőre enyhe korrekció látható, persze a WTI ezzel együtt is 56 dollár alatt van, a Brent pedig 60 dollárnál jár.

Kilátások

Ami a kilátásokat illeti, jövőre is várhatóan jelentős túlkínálat lesz az olajpiacon, hiszen a globális növekedési kép romlik, a kínálati oldal pedig csak lassan alkalmazkodik. Az OPEC esetleges kitermelés csökkentésével kapcsolatos várakozások pedig a szaúdi olajminiszter mostani szavai alapján véglegesen is kiárazódhatnak.

Ezek alapján minden esély megvan arra, hogy a mostaninál jóval alacsonyabb olajárakat lássunk az előttünk álló években. Az olajnál egyébként komoly veszélyforrást jelenthet ebben a környezetben a határidős spekulatív nettó vételi pozíciók jelenleg is magas aránya, ezek tömeges lezárása ugyanis erősítheti az eladói nyomást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?