Idén még tovább esik az olaj ára

2015.01.05. 12:16

Újabb sokéves mélypontra zuhant ma reggel az olajár, a zuhanás oka az, hogy nincs túl nagy kereslet az energiahordozóra – írja a Portfolio. Hasonlóan alacsony olajárakat 5 és fél éve nem láttunk már. A Brent 55 dollár közelében jár már, míg a WTI 52 dollár alatt van.

Az esés hátterében az áll, hogy hirtelen nagyon sok olaj lett a piacon, és a geopolitikai feszültségek ellenére stabil a kínálat. Ez pontosabban így néz ki:

  • Oroszországban a tavalyi évben átlagban napi 10,58 millió hordóra futott a kitermelés az energiaügyi minisztérium közlése alapján, amire a Szovjetunió felbomlása óta nem volt példa.
  • Decemberben az iraki olajexport 1980 óta nem látott szintre emelkedett, főként a déli, exportra termelő mezők rekord kihozatalának köszönhetően (ezek az ISIS-harcoktól egyelőre mentes területek).
  • Az OPEC pedig mindeközben éles stratégiaváltást lebegtetett meg az utóbbi hetekben: a szaúdi olajminiszter jelezte, a kartell védi a piaci részesedését, méghozzá bármi áron. Ennek hatására a piacon egyre kevésbé számítanak arra, hogy az OPEC csökkenteni fogja a kitermelést.

Az előrejelzések alapján 2015-ben még bőven tovább eshet az olaj ára, mivel az OPEC meg akarja tartani a piaci részesedését, és ezért még sokkal alacsonyabb árakat is hajlandóak bevállalni.

Az olajár esésének természetesen pozitív hatásai is vannak, az egyik ilyen az üzemanyagok árának csökkenése. Az utóbbi hónapok masszív áresését a haza árak is követték, a benzin kiskereskedelmi ára már 340 forint körül jár.

Az olaj árának további esése így a hazai kutakon is tovább csökkentheti majd az árakat, ha ennek jótékony hatását nem oltja ki a forint dollárral szembeni árfolyamának alakulása.

Tovább zuhanhat a benzinár