Újra kapnak magyar gázt az ukránok

2015.01.12. 10:19

Megindult a földgázszállítás Magyarországról Ukrajna felé – erősítette meg az FGSZ Földgázszállító Zrt. az Ukrantransgaz ukrán gázforgalmazó szombati bejelentését az MTI-nek. A magyar földgázszállító honlapja szerint Magyarország felől mintegy 2,6 millió köbméter földgáz érkezett szombaton Ukrajnába.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. tavaly szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a földgázszállítást Ukrajna felé. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal magyarázta a szállítás leállítását, hogy a télre való felkészülés jegyében a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél. Ezt megelőzően Magyarország felől - a maximálisan lehetséges 16,8 millió helyett - 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába.

Az FGSZ december 29-én azt közölte, hogy a 2015. január 1-től ismét biztosítja az Ukrajna irányába történő földgázszállítást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon.

Az indoklás szerint azért indították újra a szállítást, mert a beregdaróci hálózati ponton keresztül már nem kell annyi gázt szállítani a magyar partenereknek, így a csomópont kapcsolását vissza tudják állítani a 2014. szeptember 25-e előtti állapotnak megfelelően.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!