Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az oroszoknál pont, hogy emelkedik a benzinár

2015.01.26. 10:39

Oroszországban kilenc százalékkal emelkedett a benzin ára tavaly, írja az MTI.

Ez nemcsak azért durva, mert Oroszország a világ legnagyobb olajkitermelője, hanem azért is, mert az olaj világpiaci ára elképesztő mélyrepülésben van jó ideje, jóformán a felére esett rövid időn belül.

Az oroszoknál viszont a drágulást elsősorban a benzin árába beépített adók emelése okozta. Az olaj világpiaci árcsökkenésének és a rubel árfolyamgyengülésének a hatása ugyanis nagyjából kiegyenlítette egymást.

Az MTI szerint a TASZSZ idézte Igor Artyemjevet, az Oroszországban igen tréfásan hangzó „szövetségi monopolellenes szolgálat" vezetőjét, aki azt mondta, hogy rövid távon nem lát olyan tényezőt, ami tovább drágíthatná a benzint. Kivéve az államot.

Pontosabban nem kizárt, hogy később tovább emelkedhet az üzemanyag adótartalma „bizonyos más fontos állami feladatok finanszírozása érdekében".

Oroszország bajban van, már 5 százalékos éves visszaesésre készülnek, jócskán elszabaduló, 17 százalékos infláció mellett.