Jusztina
10 °C
27 °C

Szijjártó: Lesz Paks 2, adnak rá pénzt

2015.01.26. 11:41

„A Roszatom egy rendkívül megbízható partner, és semmi okunk nincs arra, hogy aggódjunk. Nekem legutóbb decemberben Alekszandr Novak miniszter úr azt mondta, biztosak lehetünk abban, hogy a Roszatom minden tekintetben tartja a vállalásait" – mondta Szijjártó Péter a Világgazdaságnak arra a kérdése, hogy Oroszország durva mélyrepülése után is akarnak-e majd pénzt adni a paksi bővítésre.

Mit adhatunk nekik érte?

A kérdés azért is aktuális, mert Oroszország drágábban kaphat hitelt, mint ahogy nekünk adna, ezért sokat bukhat azon, ha megépül Paks 2. Ha pedig eleve, nyilvánvalóan nem is üzleti alapon építik, hanem politikai befolyásszerzésből, az sokkal súlyosabb kérdéseket vet fel, egy NATO-tagállamnál különösen.

Az EU-nak elsőre többek közt a tervezett hosszú távú titkosítások és a közbeszerzések hiánya nem tetszik.

A Déli Áramlatról is tárgyalt Novakkal még karácsony előtt, ott annyit tudott meg, hogy a mostani tervek szerint „létre fog jönni egy regionális elosztó központ még török oldalon, de a görög határ közelében. Így az EU-hoz már nagyon közel lesz a vezeték, és ha Görögországnál ez a gáz be tud lépni az unióba, akkor meg kell vizsgálni, hogy miként juthat el Közép-Európába, így hozzánk is. Adná magát egy görög–macedón–szerb útvonal, amelyről a szerb és a macedón külügyminiszterrel már egyeztettem is. A szerb külügyminiszter február 10–11-én érkezik Budapestre."

De mivel az érintett országoknak nem lesz pénzük vezetéket építeni, majd kérnek rá az EU-tól. Itt február 9-én lehet előrelépés, de biztosan beszélnek majd Putyinnal is erről, amikor majd jön hozzánk márciusban.

A intézményesült korrupció miatti amerikai kitiltásokra pedig most már véglegesen azt a választ adják, hogy igyekeznek nem foglalkozni ezzel, inkább lezártnak tekintik az ügyet.